Regeringen vil sænke aldersgrænsen for fri abort uden forældresamtykke til 15 år

Forslaget møder modstand fra flere borgerlige partier.

Kvinde holder en positiv graviditetstest, fredag den 26. juli 2019. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Regeringen vil ændre grænsen for, hvornår man kan få foretaget en abort uden sine forældres samtykke.

Den går i dag ved 18 år, men det vil regeringen nu sænke til 15 år.

Det oplyser ligestillingsminister Marie Bjerre (V) til Ritzau.

I dag kan piger på 15-17 år altså også få foretaget en abort, men ikke uden forældrenes samtykke.

- Lige præcis i dag fejrer vi 50-året for den frie abort i Danmark. Derfor er jeg også glad for, at vi i dag siger, at nu skal unge kvinder selv have mulighed for at træffe valget om at få en abort, siger ministeren.

Hun begrunder blandt andet beslutningen med, at både den seksuelle lavalder og aldersgrænsen for at give samtykke til behandling i sundhedsvæsenet i dag er 15 år.

Ligestillingsminister Marie Bjerre (V). (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Du kan ikke være bekymret for, at nogle 15-årige ikke er parate til at træffe beslutningen og har brug for at vende det med deres forældre – også selvom de ikke har lyst til det?

- Det er jo forhåbentlig sådan, at man har lyst til at dele det med nogen i sin omgangskreds, og det kunne jo være ens forældre.

- Men der er nogle kvinder, der kan stå i en meget svær situation, hvor det kan være svært at vende med sine forældre. Eksempelvis etniske minoritetskvinder, der kan have meget svært ved at dele det med forældrene, hvor det kan være forbundet med stor skam, siger hun.

Jubilæum

Det er i dag 50 år siden, at Folketinget vedtog lovgivningen for fri abort i Danmark.

Flere partier i Folketinget foreslog for lidt over en måned siden at sænke grænsen. Både Enhedslisten, SF, Moderaterne og De Konservatives sundhedsordfører talte dengang for at ændre reglerne.

Derfor møder regeringens udmelding da også glæde hos Enhedslistens Peder Hvelplund.

- Det her er en af de sjældne lejligheder der er til at rose regeringen. Vi skal sikre, at den der træffer en beslutning, også er den der bærer konsekvenserne af den.

- Vi skal selvfølgelig sikre råd og vejledning til de unge, og mange vil sikkert bruge råd og vejledning fra deres forældre, men det skal være de unge selv, der kan træffe beslutningen. Det er blandt andet for at kunne begrænse social kontrol i alle de former, vi kender den.

Modstand fra højre

Omvendt mødte forslaget modstand fra både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Og fra Danmarksdemokraterne lyder meldingen i dag, at partiet er "direkte imod" regeringens planer, lyder det fra politisk ordfører Susie Jessen.

- Der er tale om børn, der ikke er myndige. Det er 15-16-årige piger. Når der er noget så afgørende og svært i en piges liv, så tror jeg de fleste er enig med mig i, at det er noget, forældrene skal inddrages i.

Susie Jessen fra Danmarksdemokraterne. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Men når den seksuelle lavalder er 15 år, er der så ikke en vis logik i, at man kan få en abort?

- Der er alle mulige gode muligheder for, at de her piger kan få en abort, hvis de kommer i sådan en svær situation.

- Der er mulighed for, at forældrene bliver inddraget, og ellers er der et abortråd, man kan gå til og få en abort, siger hun.

Der er nemlig også i dag en mulighed for, at piger under 18 år kan få en abort uden forældrenes samtykke gennem de såkaldte abortsammenråd.

I 2021 var der 30 sager i regionernes abortsamråd om tilladelser til abort uden forældrenes samtykke, skriver Ritzau. Tre af dem fik afslag.

Ligestillingsminister Marie Bjerre mener dog ikke, abortsamrådene er en god nok mulighed for piger under 18 år til at få en abort uden forældrenes samtykke, og derfor skal reglerne altså ændres.

- Vi synes ikke, det er en rimelig proces. Det er kvinden selv, der skal træffe beslutningen om en abort. Det er et enormt svært valg, men det er kvindens valg, lyder det.