Randers Kommune stopper med at køre jord væk fra Nordic Waste: 'Det er et kontrolleret forsøg'

Gravkøer vil stå klar til at gribe ind, hvis skreddet bevæger sig hurtigere end forventet, forsikrer miljødirektør.

The area where the company Nordic Waste have caused a landslide of several million tonnes contaminated soil, near the Village of Oelst, near Randers, Jutland, Denmark, Thursday January 25, 2024.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup)

På mandag vil der ikke længere køre lastbiler med jord fra jordskreddet på Nordic Waste til de fem steder i Jylland, der har modtaget jorden indtil nu.

Det fik politikerne i Randers Byråd at vide til et mundtligt orienteringsmøde fra forvaltningen i eftermiddags.

- Man vil afprøve, om man kan undgå at køre mere jord væk lige nu, fordi selve skreddet er så aftagende, som det er, fortæller byrådsmedlem for SF, Rosa Lykke Yde.

Hun forklarer, at ifølge miljøbeskyttelsesloven må kommunen ikke yde en større indsats end nødvendigt.

Det er Jens Heslop, der har givet den besked. Han er direktør for Udvikling, Miljø og Teknik i Randers Kommune og har været med til at tage beslutningen om at stoppe arbejdet.

- I et stykke tid har vi ikke fjernet jord fra nordsiden, nu gør vi det samme fra sydsiden, og så ser vi, hvad der sker, siger han.

Miljødirektøren fortæller, at jordskreddet ser ud til at være "forholdsvist stabilt" ifølge dronebilleder og observationer, man har gjort sig.

- Det har hele tiden været vores plan at se, hvad der sker, hvis vi stopper med at grave et sted. Det er det, vi prøver af i næste uge, hvor vi stopper med at fjerne jord fra sydsiden, siger Jens Heslop.

Gravkøer står klar til indgriben

Rosa Lykke Yde fra SF er grundliggende bekymret for situationen, men blev betrygget på mødet af følgende forsikringer:

- De vil lade alle maskinerne stå klar derude på pladsen og genoptage arbejdet, hvis det bliver nødvendigt, refererer byrådspolitikeren til DR Nyheder umiddelbart efter mødet.

Jens Heslop fra Miljø og Teknik forklarer, at det er helt efter bogen, at de nu laver det, han kalder et "kontrolleret forsøg".

- Vi har gravet godt ind i jordskreddet, så vi har noget buffer at give af, og så er vi klar til at gribe ind, hvis hastigheden går op, siger han og tilføjer:

- Det er en øvelse, som ikke har nogen facitliste, så vi prøver os frem. Vi synes, det er positivt, at vi er kommet hertil, hvor vi tør at begynde at lege med sydsiden af skreddet, som ellers er det, der kan ramme der, hvor vi pumper vand væk fra.

Nogle vil måske sige, at det her er at gamble. Hvad siger I til det?

- Det er det slet ikke. Det her er et kontrolleret forsøg, siger Jens Heslop.

- Jordskreddet bevæger sig ikke med flere meter i timen. Vi er fuldstændig klar, og observation og handling er den måde, vi hele tiden har gjort det på, siger han.

Siden slutningen af december er jorden fra jordskreddet blevet fordelt til Randers havn og områder ved Herning, Aalestrup, Silkeborg og Grenå.

Randers Kommunes rådgivende ingeniørfirma, Cowi, har overfor DR Nyheder vurderet, at omkring 190.000 ton jord er flyttet væk fra pladsen på en to-ugers periode i januar.