Politikere vil sende udskældte vindmøller til Thy: 'Umiddelbart er det en chokreaktion'

Et flertal på Christiansborg har besluttet at undersøge mulighederne for at udvide et testcenter for vindmøller i Thy. Møllerne kan blive op til 450 meter høje, og det vækker udbredt bekymring blandt naboerne.

Med stor sandsynlighed vil Østerild Testcenter i Thy fremover skulle huse vindmøller på op til 450 meter. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Alt tyder på, at Østerild i Thy fremover bliver hjemsted for op til 450 meter høje vindmøller.

SVM-regeringen er sammen med et flertal i Folketinget således blevet enige om at undersøge muligheden for at udvide det vindmølletestcenter, der allerede findes i Østerild.

Konkret skal der igangsættes "en miljø- og habitatkonsekvensvurdering", og ifølge By-, Land- og Kirkeministeriet vil den proces tage mellem halvandet og to år.

Først dér kan den endelige beslutning træffes, og ender det med en udvidelse, vil det betyde, at det nordvestjyske testcenter fremover skal huse vindmøller på op til 450 meter.

Indtil i dag har også Ballum Enge i Sønderjylland været i spil til at være hjemsted for et testcenter, men regeringen og aftalepartierne – SF, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, De Konservative og De Radikale – har på baggrund af en screening valgt at gå videre med en mulig udvidelse af Østerild Testcenter i stedet.

- Det skyldes først og fremmest manglen på gode alternativer og muligheden for at udnytte den eksisterende infrastruktur i Østerild, lyder det fra By-, Land- og Kirkeministeriet.

Bliver udvidelsen til virkelighed, skal nogle af testcentrets eksisterende vindmøller omdannes, ligesom der skal etableres tre nye umiddelbart nord for.

'Alt er ligegyldigt nu'

Både ved Ballum Enge og i Østerild har naboer og lokalpolitikere protesteret kraftigt mod møllerne.

I Østerild har kritikken især centreret sig om, at et større testcenter vil betyde at naboer skal eksproprieres, mens man ved Ballum Enge har været bekymret for, at naturen i den nærliggende Nationalpark Vadehavet vil lide skade.

Én af de mest ivrige kritikere har været Ulrik Iversen, der er nabo til testcentret i Østerild og talsformand for Foreningen imod Kæmpevindmøller ved Bulbjerg.

Da DR beder om en reaktion på den politiske beslutning, lyder svaret:

- Umiddelbart er det en chokreaktion, og den har jo nogle faser. Nu er jeg måske lige kommet over den første fase. Jeg havde egentlig en god fornemmelse. Det sagde jeg ikke til de andre, men jeg synes simpelthen, vi havde alle argumenterne.

- Men tilsyneladende er der ikke blevet lyttet til noget som helst af det.

- Alt er ligegyldigt nu, synes jeg. Alt. Når man kan gøre det her, tænker jeg, at det havde jeg ikke troet, man kunne gøre i Danmark.

Ulrik Iversen, der er talsmand for naboerne til Østerild Testcenter, er ikke i tvivl om konsekvenserne af en potentiel udvidelse: "Det er ødelæggelse af naturområder, og det er en affolkning." (Foto: © Michael Lyck Poulsen, DR)

'Træls'

Borgmester i Thisted Kommune Niels Jørgen Pedersen (V) er da også ærgerlig over, at det efter al sandsynlighed ender med, at netop hans kommune skal lægge jord til endnu flere – og endnu højere – vindmøller.

- Det er da en rigtig dårlig dag, hvis man bor i nærheden af testcenteret derude, og vi skal have fundet ud af, hvordan vi håndterer det fremadrettet, siger han.

- Men vi er også nødt til at gøre nogle ting for den grønne omstilling. At det så lige skal ligge i Thisted Kommune, det er så vilkåret. Det er ude af vores hænder at tage beslutningen.

Niels Jørgen Pedersen glæder sig imidlertid over, at Folketinget netop har vedtaget en lovændring, der betyder, at der i særlige tilfælde kan dispenseres for støj- og afstandskrav.

På den baggrund kan naboer blive boende i deres huse, selvom de stod til at blive eksproprieret – hvis de selv ønsker det, og hvis de opfylder kravene for dispensation.

- Jeg synes jo, det er meget vigtigt, at de muligheder er der. Vi kan bevare Thylejren derude, og der er borgere, der kan blive boende i deres nærområder. De kan få deres ekspropritationserstatning – den kan de få, når de flytter derfra, siger borgmesteren.

- Så det bliver lidt et frit valg, og det synes jeg da er utrolig positivt, at det kan lade sig gøre. Selvom jeg godt ved, at det er træls det her, for folk der bor i nærheden.

Et flertal på Christiansborg har besluttet at lave en "miljø- og habitatkonsekvensvurdering" af muligheden for at udvide det eksisterende vindmølletestcenter i Østerild i Thy. Selvom der vil gå mellem halvandet og to år, før den endelige beslutning tages, anser borgmester i Thisted Kommune Niels Jørgen Pedersen (V) det for "meget, meget, meget sandsynligt", at det ender med at ske. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Minister forstår uroen

Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) understreger, at det er nødvendigt med mere vindmølletestkapacitet i Danmark.

- Det skal vi have for at kunne komme i mål med den grønne omstilling, men jo i høj grad også for at sikre de tusindvis af arbejdspladser, som ligger i Danmark inden for den grønne industri, siger han og understreger, at det er hans "intention", at udvidelsen skal blive til virkelighed.

- Men før man træffer så store beslutninger, er det vigtigt, at man får vurderet alting meget grundigt, og det er derfor, vi nu laver den her miljø- og habitatskonsekvensvurdering.

Morten Dahlin har noteret sig, at der har været massiv kritik fra naboerne.

- Jeg forstår godt, at det her er en beslutning, der skaber uro og usikkerhed blandt dem, der bor i området. Derfor lover jeg også, at vi gør alt, hvad vi kan for at få undersøgelsen færdig hurtigst muligt, siger han.

- Og så har vi jo så også med aftalen aftalt eksempelvis en markant forhøjelse af kompensationen for nogle af de berørte naboer, så de kan få op mod 20.000 kroner skattefrit om året. Netop for også at kompensere dem for den gene, det måtte være at bo tæt på så stor en stor vindmølle.