Nødhjælp på vej til Libyen: Se satellitbillederne, der viser de omfattende ødelæggelser

Borgerkrigen i landet besværliggør nødhjælpsarbejdet. Ifølge organisationen Røde Halvmåne er dødstallet nu over 11.300.

Over 30.000 personer i Libyen er lige nu hjemløse. Over 20.000 er meldt savnet. (Foto: © Abdullah Doma, Ritzau Scanpix)

Mindst 11.300 er omkommet i forbindelse med de voldsomme oversvømmelser i Libyen.

Sådan lyder de seneste tal fra nødhjælpsorganisationen Røde Halvmåne. Alene i byen Derna – hvor det står værst til – er 10.100 meldt savnet

Langt over dobbelt så mange er blevet hjemløse.

I weekenden blev Libyen ramt af en stærk storm og massive regnmængder, der har skabt oversvømmelser i landet. De enorme regnskyl på mere end 400 millimeter regn er fire gange så meget, som man plejer at få i området på en hel måned.

Nødhjælpen er nu efterhånden nået frem til de hårdest ramte områder i det nordafrikanske land. Og der er mere er på vej, fortæller Stéphane Dujarric, der er talsmand for FN's generalsekretær.

Han fortæller, at FN's Central Emergency Response Fund har frigivet ti millioner dollar - lidt over 69 millioner kroner - til at hjælpe på situationen i landet. Torsdag landede der desuden et akuthold fra Læger Uden Grænser. Samtidig er hjælp fra flere lande, blandt andet Tyskland, Italien og Egypten ankommet til Libyen.

Floden Wadi Derna løber gennem havnebyen Derna. Her kan det ses, hvor meget vand der er kommet, efter to dæmninger braste sammen. (Foto: © Maxar Technologies/Reuters/Ritzau Scanpix, Maxar Technologies / Foto: © Maxar Technologies/Reuters/Ritzau Scanpix, Maxar Technologies)

Bjarke Skaaning, som er katastrofechef i Dansk Røde Kors fortæller, at det er besværligt at sende nødhjælp til det nordafrikanske land, der er plaget af borgerkrig. Det betyder også, at dialogen med myndighederne er ramt.

Der er dog i forvejen mange internationale nødhjælpsorganisationer i landet, som har haft mulighed for at rykke hurtigere ud til befolkningen, der har behov for hjælp i de ramte områder i samarbejde med civile i landet.

Satellitbilleder viser ødelæggelsernes omfang

Det østlige Libyen blev søndag ramt af stormen “Daniel”, der fik to dæmninger uden for havnebyen Derna til at bryde sammen. Det udløste en stormflod, som rev mennesker, biler og huse med sig.

Det er derfor også i Derna, hvor ødelæggelserne har været størst og antallet af døde højest.

Borgmester Abdulmenam Al-Ghaiti sagde onsdag, at han frygter, at op mod 20.000 mennesker er omkommet i Derna.

I en række satellitbilleder fra virksomheden Maxar Technologies kan det tydeligt ses, hvor voldsomt medtaget Derna er efter oversvømmelserne.

Her kan du se ødelæggelserne i et boligområde i Derna. (Foto: © Maxar Technologies/Reuters/Ritzau Scanpix, Maxar Technologies / Foto: © Maxar Technologies/Reuters/Ritzau Scanpix, Maxar Technologies)

Byen er delt af en flod, der løber fra højlandet mod syd. Det er ikke unormalt, at der er oversvømmelser, men dæmningerne håndterer dem som regel.

Dagen før stormen ramte, udsendte kontoret for Libyens østlige premierminister, Osama Hamad, en advarsel til borgerne i Derna og de omkringliggende byer i forventning om de kommende vejrforhold. Indenrigsministeriet i Tripoli havde også udsendt en advarsel tre dage tidligere.

Men selv inden da havde mange råbt op i årevis om, at dæmningerne ikke ville holde til det næste uvejr.

Borgerkrig og advarsler

Libyen har været plaget af borgerkrig og uro, siden landets mangeårige diktator, Muammar Gaddafi, blev væltet i 2011 og senere dræbt.

Der er derfor ikke én regering i Libyen, men en regering i øst, som ikke er internationalt anerkendt, og en overgangsregering i vest med base i hovedstaden, Tripoli, som er FN-anerkendt.

Mange af de stormramte områder ligger i den østlige del af landet, hvor det altså er regeringen i storbyen Benghazi, der har kontrollen.

Libyens to regeringer giver også modstridende oplysninger om antallet af ofre efter katastrofen.

Billederne her viser ødelæggelserne på et havneområde i Derna. (Foto: © Maxar Technologies/Reuters/Ritzau Scanpix, Maxar Technologies / Foto: © Maxar Technologies/Reuters/Ritzau Scanpix, Maxar Technologies)

Det er ikke kun landets borgerkrig og modstridende regeringer, der gør arbejde svært for nødhjælpsorganisationerne.

Ikke-detonerede sprængladninger fra borgerkrigen i landet skaber nemlig også problemer i Derna, lyder det fra Røde Halvmånes pressechef over for BBC.

- Indbyggere og redningsmandskab skal være forsigtige og undersøge steder, hvor de mener, at der kan ligge eksplosiver, lyder advarslen.

De fleste lande, der har sendt hjælp til Libyen, har sendt det til Benghazi.

Italien har svaret på Libyens anmodning om støtte og sender et civilforsvarsteam til at hjælpe med redningsoperationer, oplyste landets afdeling for civilbeskyttelse tirsdag. Tyrkiet, som støtter regeringen i Tripoli, mobiliserer også personale og forsyninger for at hjælpe myndighederne i det østlige Libyen.

Den egyptiske militær har også sendt tre fly med medicinske forsyninger, mad og et hold på 25 redningsfolk, udstyret til nødhjælpsoperationer. Et fjerde fly vil blive brugt til at evakuere sårede og afdøde, oplyste militæret.