Statsminister Mette Frederiksen (S) er blevet slået af en mand på Kultorvet i København.
Det oplyser Statsministeriet til Ritzau, og Københavns Politi bekræfter det på det sociale medie X.
- Der har her til aften været en hændelse på Kultorvet, der involverer Statsministeren. Vi har en anholdt i sagen, som vi nu efterforsker. Vi har på nuværende tidspunkt ingen yderligere kommentarer eller bemærkninger til sagen, skriver politikredsen.
Statsministeren er chokeret over hændelsen, men har ikke yderligere kommentarer, siger ministeriet til DR.
- Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, er i dag blevet overfaldet og slået af en mand på Kultorvet i København. Mette er naturligvis chokeret over overfaldet. Jeg må sige, at det ryster os allesammen, der er tæt på hende, skriver miljøminister Magnus Heunicke (S) på X.
Oplysningerne om hændelsen er på nuværende tidspunkt sparsomme, og vi ved ikke, hvor på kroppen, Mette Frederiksen er blevet slået, eller hvad tid det skete.
Politiske kollegaer reagerer
Politikere på tværs af fløjene sender tanker og opbakning til statsministeren.
- I et demokrati bruger man ord. Ikke vold. Længere er den ikke. De bedste tanker til statsministeren, skriver Trine Bramsen (S) på X.
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) kalder hændelsen "komplet vanvittig" og "forfærdelig", og Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, skriver:
- Fuld medfølelse og opbakning til statsministeren her. Vold er aldrig i orden.
Politikere fra blandt andet Venstre, SF, Alternativet, Radikale Venstre, Konservative og Liberal Alliance sender også støtte til Mette Frederiksen.
- Rystende og fuldstændig uacceptabelt. Gode tanker til Mette Frederiksen og hendes familie, skriver politisk ordfører i Enhedslisten Pelle Dragsted.
Venstres spidskanidat til weekendens europaparlamentsvalg, Morten Løkkegaard, siger, at "det er rystende", at nogen har slået Mette Frederiksen (S):
- Det er afgørende for vores demokrati, at vi kan debattere uanset politisk ståsted og have en saglig debat. Vold og overfald undergraver den offentlige debat og dermed vores demokrati, skriver han på X.
Vi ved på nuværende tidspunkt ikke, i hvilken sammenhæng Mette Frederiksen er blevet slået, og dermed om det har været i relation til en politisk begivenhed.
Men flere politikere melder sig enig i, at det er et angreb på demokratiet at udøve vold mod statsministeren.
- Overfaldet på statsministeren er totalt uacceptabelt og et angreb på vores demokrati, skriver digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) på X.
- Uanset hvor store politiske uenigheder vi måtte have her i Danmark, så kan det aldrig blive acceptabelt at blive voldelige mod folkevalgte eller politiske modstandere, skriver lederen af Liberal Alliance, Alex Vanopslagh.
- Demokratiet er en sårbar størrelse, hvis vi ikke passer godt på det. Det er fuldstændig forkasteligt at gribe til vold, skriver Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg.
Christina Olumeko fra Alternativet skriver også, at "vold ikke hører til i et demokrati".