Langt færre indrejsende skal kontrolleres ved den dansk-tyske grænse

Mod Sverige ophæves grænsekontrol, mens den reduceres betydeligt mod Tyskland.

Grænsekontrollen til Sverige ophæves til maj, og den tyske grænsekontrol reduceres betydeligt, så færre indrejsende blive kontrolleret. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Fra 12. maj bliver færre indrejsende kontrolleret, når de passerer den dansk-tyske grænse.

Det har regeringen i dag meddelt EU-Kommissionen, oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Med den nye omlægning af grænsekontrollen mod Tyskland skal politiet i højere grad tilrettelægge kontroller på baggrund af "politifaglige vurderinger".

- Kontrollen skal foregå på en lidt anderledes måde, forklarer justitsminister Peter Hummelgaard (S).

- Vi kommer både til at bruge nogle af de politiressourcer, som i dag bliver brugt på den fysiske grænse, på kriminalitetsbekæmpende opgaver og på udlændingekontrol i stedet, siger han.

"Det er ekstremt vigtigt, at vi slår ned på dem, der udøver kriminalitet på tværs af landegrænser, og de nye ændringer vil samlet betyde, at den kriminalitetsbekæmpende indsats i grænseområderne bliver styrket," lyder det fra justitsminister Peter Hummelgaard (S). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Politiet vil stadig være fysisk tilstede ved grænseovergangene, men den vil være "en smule mindre" end i dag, da regeringen vil flytte politi til "grænsebaglandet" i det syd- og sønderjyske til kriminalitetsbekæmpende opgaver.

Konkret vil der være 85 fysiske politiårsværk færre ved grænsen.

- De skal varetage opgaver med al den grænseoverskridende kriminalitet, som er nået ind i Danmark, siger Hummelgaard.

Han opremser, at det drejer sig om alt fra terrortrusler til narkotikasmugling og organiseret bandekriminalitet.

Syd- og Sønderjyllands Politi forventer også en mere smidig afvikling af trafikken over grænsen, når kontroltrykket reduceres, og kontrolområdet i Frøslev udvides.

- Det betyder ikke, at der ikke længere vil kunne opstå kø ved grænsen i spidsbelastningsperioder, siger politiinspektør Jeppe Kjærgaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Han understreger, at bilister fortsat vil skulle sænke farten, og der fortsat vil være samme antal spor til rådighed.

Ifølge ministeren vil ændringerne også gøre livet nemmere for de pendlere, som hver dag passerer grænsen.

Grænsekontrol er fortsat nødvendig

En helt ophævelse af kontrollen ved den dansk-tyske grænse er dog ikke på bordet, som det er ser ud nu.

Den er nødvendig for at imødegå de trusler, Danmark står over for, understreger Peter Hummelgaard.

- Vi har gjort det på grund af terrortruslen, det meget voldsomme og stigende migrationspres i Europa og truslen fra fremmede staters spionage mod Danmark, siger justitsministeren.

Han vil dog ikke lægge skjul på, at der har været et pres på Danmark for helt at sløjfe grænsekontrollen.

- Der har vi altså valgt med ophæng i de udfordringer og trusler, som vi står over for, at sige "det vil vi ikke", vi vil fortsat have en ny periode på et halvt år, siger ministeren.

- Men vi har forsøgt at undersøge, hvordan vi kunne gøre det smartere, og det er det, som den her løsning er et udtryk for.

Den nye grænsekontrol løber i første omgang midlertidigt frem til 11. november, men den kan forlænges.

Droner skal blandt andet lette trykket ved den tyske grænse

Fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) lyder det, at omlægningen ved den tyske grænse frigør ressourcer til "droner, nummerpladegenkendelse og baglandspatruljer" samt "mere asfalt på grænsen".

- Både i en situation, hvor kontrollen på den dansk-tyske grænse helt kan afskaffes, som vi nu gør det til Sverige, og en situation, hvor sikkerhedsbilledet gør det nødvendigt på ny at intensivere den. Det er rettidig omhu, siger Lars Løkke Rasmussen, i den udsendte pressemeddelelse.

Danmark indførte den midlertidige grænsekontrol mod Tyskland i 2016. Den er løbende blevet forlænget med et halvt år.

Den blev senest forlænget i oktober sidste år grundet "sikkerheds- og migrationssituationen".

Ifølge Justitsministeriet vurderer Rigspolitiet, at "omlægningen af grænsekontrollen samlet set vil have en positiv effekt i forhold til bekæmpelse af den grænseoverskridende kriminalitet, der påvirker alle politikredse".

Grænsekontrol mod Sverige ophæves helt

Rejsende fra Sverige kan fra 12. maj ligeledes komme frit ind i Danmark uden at blive tjekket ved grænsen.

Siden 19. november 2019 har den midlertidige grænsekontrol mod Sverige været gennemført som periodiske kontroller målrettet vejtrafikken og togtrafikken over Øresundsforbindelsen og færgetrafikken fra Sverige

Kontroltrykket på grænserne mod Sverige har i gennemsnit ligget på en til to kontroller ugentligt ved hver af de større grænseovergange, oplyser ministeriet.