I 2023 sov voksne i gennemsnit 7 timer og 12 minutter i døgnet, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.
Og det er i mange tilfælde for lidt, vurderer Sundhedsstyrelsen.
Styrelsen er nu klar med nye anbefalinger for, hvor mange timer vi bør have på øjet. Og for første gang, er anbefalingerne også rettet mod voksne, skriver Ritzau.
Anbefalingen til voksne mellem 18 og 65 år er at få mellem syv til ni timers søvn et døgn, mens personer over 65 år anbefales at sove syv til otte timer. Nogen kan dog nøjes med mindre søvn, mens andre har brug for mere.
- Søvn er afgørende for, at vi trives og har det godt. Vi ved, at tre ud af ti voksne sover mindre end syv timer i døgnet, siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsen Maja Bæksgaard Jørgensen i en pressemeddelelse.
- Derfor kan de nye anbefalinger bruges til at overveje, om det er muligt at komme tidligere i seng og samtidig slukke for skærmen efter sengetid, siger hun.
Vi skal prioritere vores søvn
Søvnlængden kan blive trængt på grund af den måde, samfundet er indrettet på, forklarer Maja Bæksgaard Jørgensen. Og flere og flere melder da også om søvnbesvær, skriver Sundhedsstyrelsen.
For nogle vælger eksempelvis at sove mindre for at nå sine mål eller for at undgå at gå glip af noget på skærmen.
- Derfor vil vi gerne slå et slag for, hvor vigtigt det er, at vi prioriterer vores søvn, fordi søvn har stor betydning for vores sundhed og trivsel, siger hun.
Sundhedsstyrelsen har også anbefalinger til børn i alle aldres søvnlængder.
Eksempelvis anbefales det, at spædbørn mellem nul og tre måneder sover 14-17 timer i døgnet, mens unge mellem 14 og 17 år anbefales at sove otte til ti timer.
Søvnproblemer kan skyldes almindelige bekymringer, stress, belastende livsbegivenheder eller svære livsomstændigheder.
Søvnproblemer kan også være en markør for fysiske sygdomme og psykiske lidelser, som det er vigtigt at reagere på, siger Maja Bæksgaard Jørgensen.