Efter kræftsag på AUH: Region Hovedstaden vil udføre avanceret kirurgi

Ny rapport sår dog tvivl om, hvorvidt der er brug for to centre.

Region Hovedstaden byder nu ind på de avancerede kræftoperationer, som har været genstand for kræftsagen på Aarhus Universitetshospital. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Aarhus Universitetshospital kan komme til at dele de avancerede operationer for kræft med spredning til bughulen med Region Hovedstaden.

Københavnerne har i hvert fald lagt billet ind på opgaven, som sundhedsstyrelsen havde deadline på i går.

Delingen af opgaven kom på tale efter forårets skandalesag, hvor DR afslørede, at de lovfæstede maksimale ventetider på 14 dage ofte blev overskredet på Aarhus Universitetshospital.

Overskridelser, der kan betyde forskel på liv eller død. En ny rapport, lavet af kræftlæger og kirurger fra hele landet (DCCG), viser at der er omkring 30 patienter årligt, der har behov for operationen, der kaldes CRS. Tidligere har der været talt om langt flere patienter.

Konstitueret cheflæge på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Ole Mogensen, mener, at med så få patienter bør der kun være et center.

- Vi ved, at hvis man kun laver få operationer, så giver det anledning til flere komplikationer og bivirkninger, og 30 patienter er meget få at sprede ud på to centre. Så ud fra en faglig betragtning er det en dårlig idé, siger han.

Genopretning på vej

Men en helt anden sag er om Aarhus Universitetshospital så kan sikre, at operationerne bliver udført til tiden.

Der har været massive problemer, og sagen har også betydet, at afdelingen har mistet flere erfarne kirurger. Det har medført, at der har været hjælp fra kirurger fra Rigshospitalet to dage om ugen for at overholde de maksimale ventetider.

- Det er et langt, sejt træk at skaffe mere personale, men det er op til Sundhedsstyrelsen at vurdere forsyningssikkerheden. Det har været en turbulent tid, men vi er et godt stykke hen ad vejen med at rette op, siger den konstituerede cheflæge.

Sundhedsstyrelsen forventer at skulle bruge et par måneder til at træffe afgørelse om CRS-operationernes fremtid.