I alt 19.000 ton sten er nu blevet smidt i Kattegat nord for Gilleleje på Sjællands nordkyst.
Stenene er blevet lagt ud for at danne to rev på havbunden, skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside. De nye rev, der i alt fylder 6,6 hektar, skal blandt andet være hjem for dyr som torsk og hummere.
De nye sten stammer fra et stenbrud i Norge og har en størrelse på 30-70 centimeter. De oprindelige rev har bestået af samme type sten, som i istiden blev ført med isen nordfra til Danmark.
De oprindelige sten på revene er gennem tiden blevet fisket op og er blevet brugt til byggeri af havne, slotte og kirker.
Det samme er sket på op mod 80 procent af de oprindelige stenrev langs de danske kyster, skriver Miljøstyrelsen.
Heunicke: Havets dyr mangler levesteder
Det er en politisk aftale om genopretning af havnaturen, der ligger bag projektet, lyder det fra miljøminister Magnus Heunicke (S).
- Der er i årtier blevet fjernet sten fra den danske havbund. Det betyder, at havets dyr i dag mangler leve- og skjulesteder under havoverfladen.
- Vi skal derfor have genoprettet mere af vores tabte havnatur, skriver ministeren på det sociale medie X.
Stenrevet ligger cirka tre kilometer ud fra kysten. Havdybden varierer mellem 7-15 meter, og revet vil rejse sig i en højde på 1-3 meter fra havbunden.
Stenrevene byder på et mylder af skjulesteder, som vil tiltrække fisk og bunddyr. Tangplanter vil fæste sig på stenene, så der dannes tangskove, skriver Miljøstyrelsen.
I løbet af vinteren vil Miljøstyrelsen starte arbejdet med at genoprette endnu et stenrev ved Tårbæk i Øresund.