Det er slut med at sejle med joller på den stærkt forurenede Grindsted Engsø.
Billund Kommune har på baggrund af en anbefaling fra Styrelsen for Patientsikkerhed udstedt et forbud mod jollesejladsen på søen, og det betyder, at Grindsted Sejlklub nu lukker.
Men faktisk kunne det forbud være kommet for mange år siden, og måske burde det også være kommet noget før.
Det mener blandt andre den lokale Grindsted-borger Helle Lundberg.
- Det kan undre mig, at man ikke har taget den beslutning, og gjort sig de overvejelser, for længe siden, siger hun.
Allerede i 2012 kontaktede Billund Kommune det, som dengang hed Embedslægen (nu Styrelsen for Patientsikkerhed), for at få en vurdering af, om det var sundhedsfarligt at bruge søen.
Dengang frarådede Embedslægen, at man badede i søen, men det blev vurderet, at sejlklubben stadig kunne bruge søen.
Samme undersøgelse - ny konklusion
Siden er debatten om forurening fra den gamle kemikalievirksomhed Grindstedværket blusset op igen, og flere borgere har henvendt sig til kommunen, der så har kontaktet Styrelsen for Patientsikkerhed igen.
Det er præcis de samme undersøgelser, der blev sendt afsted i 2012, der nu har resulteret i et forbud i 2019.
Der er ikke blevet lavet nye undersøgelser af søen, men alligevel er Styrelsen for Patientsikkerhed nået frem til en anden konklusion end i 2012.
Ifølge Billund Kommune har man gjort mere ud af at beskrive, hvad sejlklubbens aktiviteter på søen består i, men der er ifølge Karl Grundahl, miljøchef i Billund Kommune, ikke 'væsentlige nye oplysninger' i det materiale, man har sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Børnene vælter i vandet - det gør forskellen
Men det er netop nye oplysninger om, at det ofte er børn, der kæntrer i deres joller, som bruger søen, der har fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at ændre anbefalingen.
Det fortæller Anne Hempel-Jørgensen, der er overlæge og sektionsleder hos Styrelsen for Patientsikkerhed.
- Denne gang er det blevet præciseret meget, hvordan den form for sejlads foregår, og vi har fået oplyst, at børnene tit vælter og derfor kommer i forbindelse med bunden, siger hun.
Hvad tænker du om, at I måske har anbefalet, at sejladsen var i orden? Det kan jo have været den samme form for sejlads dengang?
- Det kan du have fuldstændig ret i, men man får spørgsmålet om, hvorvidt det er et problem at sejle. Der er ikke noget problem i at ligge og sejle på søen, men hvis man er en del i vandet, når man sejler, så er det altså en anden aktivitet.
Er det ikke jeres opgave at finde alle oplysninger for at kunne være sikre på, at I kan vurdere det sundhedsmæssige omkring det her?
- Når min kollega tidligere er blevet spurgt om, hvorvidt man kan sejle på søen, så mener jeg stadig, at det kan man godt. Det er også det, vi svarer. Men når kommunen så går dybere ind i det, og taler med sejlklubben om, hvordan den her sejlads egentlig foregår, så tænker vi ikke, at det er en god idé, for så ligner det mere det at bade, svarer overlæge Anne Hempel-Jørgensen.
- Bunden indeholder tungmetaller og stoffer, der kan være kræftfremkaldende, og den risiko mener vi ikke, at man skal løbe, siger Anne Hempel-Jørgensen.
Helle Lundberg, der har boet i Grindsted i 19 år og lavet tv-udsendelser om Grindsted-forureningen, er glad for, at der nu er kommet et forbud, selv om hun mener, at det er kommet for sent.
- Man har jo altid vidst, at noget af det farlige netop er, hvis der blev rodet op i tungmetallerne på bunden af søen. Grindsted Engsø er anlagt som et renseanlæg for spildevand fra det tidligere Grindstedværket. Derfor ligger der store mængder tungmetaller på bunden af den en meter dybe sø, forklarer Helle Lundberg.
Grindsted Ro- og Kajakklub fortsætter med at sejle på Engsøen, fordi det vurderes, at de kun får sporadisk kontakt med bunden, som er det, Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer som sundhedsfarligt.