Robotterne indtager sygehusene.
I hvert fald på Vejle Sygehus, som har gode erfaringer med brug af robotter. Det gælder i den direkte behandling af patienterne, men også når der skal løses opgaver på sygehusets laboratorium.
Her har man udviklet et unikt system, det første af sin slags i verden, bestående af 30-40 robotter, som analyserer for eksempel blodprøver både billigere og hurtigere.
For et år siden flyttede operationsrobotten "Da Vinci Xi" ind på sygehuset. Dengang var det den første af sin slags i landet.
Robotten kan udføre komplicerede operationer i maven, tarmene og i nyrerne. Den udfører en slags avanceret kikkertkirurgi, hvilket vil sige, at den kan operere uden at kirurgerne skal skære huller i patienten for at komme til.
Robotten kan sy med nål og tråd
Det er en fordel for patienterne, siger ledende overlæge på Organkirurgisk sektion på Vejle sygehus Hans Rahr:
-Det er stadig overlægerne, der opererer, men med robotten har lægen et avanceret stykke værktøj, hvor han kan lave meget fine bevægelser og svære procedurer i patienten, uden at skære i ham eller hende, siger Hans Rahr.
Robotten kan også sy med nål og tråd inde i patienterne, noget som kirurgerne ellers gør, men som er meget besværligt og tidskrævende.
- På den måde er operationerne blevet mere skånsomme, og det har givet nye muligheder, som allerede er kommet mange mennesker til gode. Det her er helt klart fremtidens teknologi til operationer, siger Hans Rahr.
Robotten aflaster lægen
Ud over at patienterne får en bedre og mere skånsom behandling, når robotten klarer opgaverne, så gør robotten også livet lettere for kirurgerne.
Hvor de tidligere skulle stå bøjet over patienten i mange timer, mens de opererede, så styrer de nu robotten via kamera og computer.
-Hvis kirurgen kører træt kan det være farligt for patienterne. Med robotten er udmattelsen ikke den samme trussel som tidligere. Kirurgen sidder bedre, han kan tage en pause, hvis det er nødvendigt, for robotten holder instrumenterne så længe, siger Hans Rahr.
Det koster 6-7000 kroner mere per operation at bruge robotten.
Mindre ventetid på blodprøvesvar
Det er ikke kun på operationsafdelingen, at robotterne er flyttet ind. På Vejle Sygehus er der også robotter på laboratoriet, og det betyder både kortere ventetid for patienterne og billigere arbejdsgange.
Tidligere blev for eksempel blodprøver fra patienterne transporteret manuelt fra afdelingerne til laboratoriet, hvor bioanalytikere håndterede prøverne og sendte svar videre til lægerne.
I dag rører analytikerne ikke blodprøverne fra de er taget ved patienten til resultatet forelægger.
Alt andet arbejde med transport og analyser bliver lavet af robotter, og det har store fordele, både for sygehus og for patienter, siger laboratoriechef og professor Ivar Brandslund.
-Tidligere tog det to-tre timer at få svar på en blodprøve, i dag kan patienterne nøjes med at vente cirka en time, siger han og påpeger at robottens arbejde også betyder store besparelser.