Der er massive protester mod spareplanen i Region Syddanmark. Op mod 200 enkeltpersoner og organisationer har afgivet høringssvar for at påvirke beslutningerne, der indebærer, at regionen skal spare 167 millioner kroner.
Blandt andet overvejer politikerne i Region Syddanmark at nedlægge akutbilen i Grindsted og at lukke Give Sygehus og sygehuset i Tønder. Også i Fredericia har både borgere, politikere og kommunen kastet sig ind i kampen for byens udrykningslæger.
Sparekataloget har nu været i høring, og politikerne skal i gang med at læse de mange svar. Men selv om protesterne har været massive, og der er skrevet lange og velformulerede indlæg, så skal de bekymrede borgere ikke regne med, at de bliver hørt.
- Man skal ikke blive skuffet, hvis det ikke rigtigt hjælper noget, siger forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Praktiserende læger advarer
I Tønder frygter byens praktiserende læger, at lukningen af sygehuset bliver dyrere på den lange bane.
For dem er den fysiske nærhed helt central. Det mener man ved Lægehus Nord, der ligger i samme bygning som Tønder Sygehus.
- Det betyder meget med en medicinsk dagklinik med speciallæger lige ved hånden, siger læge Thomas Berthou.
- Når vi konstaterer, at folk er så syge, at de måske er indlæggelseskrævende, kan vi kontakte en speciallæge. Så kan patienten tilses i den medicinske klinik, der ligger en etage under der, hvor vi sidder. Så kan de blive diagnosticeret eller sågar sat i behandling, siger han.
Hvis sygehuset i Tønder bliver lukket, regner Region Syddanmark med at spare 8,5 millioner kroner årligt.
- I stedet skal patienter til Sygehus Sønderjyllands andre matrikler for behandling. Men det er urealistisk, mener Thomas Berthou.
For nogle patienter er det ikke en mulighed at rejse for behandlingen, siger han.
- Alternativet er flere indlæggelser, vurderer Thomas Berhou, der mener, at det er billigere på den lange bane at bevare Tønder Sygehus.
- Det sparer indlæggelser, og det sparer også rigtig mange penge, fordi de her ambulante behandlinger er billigere end reelle indlæggelser, siger han.
Også protester i Give
I Give er der også bred opbakning til protesterne mod sygehus-lukningen.
En af de borgere, der har skrevet et bekymret brev til Region Syddanmark er Arne Bendixen. Han håber, at han med sit brev kan være med til at afværge lukningen af byens sygehus. Lige som lægerne i Tønder tror han ikke på, at der er penge at spare ved at lukke det lille sygehus.
- Jeg tror, det vil være status quo udgiftsmæssigt. Der er mange ting man ikke kan gøre op i penge. Det at man skal ligge og køre efter sygehuset koster jo også penge. Det er godt nok en anden kasse, men alle penge kommer jo stadigvæk fra min baglomme, siger Arne Bendixen.
Flere andre enkeltpersoner og organisationer som Ældresagen i Give, Give Udviklingsråd, Give Borgerforening, forskellige personalegrupper og politikere har også skrevet til regionen for at bevare Give Sygehus.
Forvent ikke at blive hørt
Ifølge lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, er politikerne ikke forpligtiget til at følge de indsigelser og protester, der kommer mod deres beslutninger.
- Den høringsperiode, som netop er overstået skal give borgere mulighed for at gøre politikerne opmærksomme på konsekvenser, de måske havde overset, og det kan have en effekt, siger han.
Men på trods af de mange protester med endnu flere argumenter, så skal borgerne ikke forvente, at de bliver hørt, lyder det fra forskningschef Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole, der gennem årene har fulgt lignende beslutningsprocesser i kommuner og regioner.
- Det generelle indtryk er, at det flytter utroligt lidt. Meget ofte har politikerne på forhånd har besluttet, hvad de mener, er de rigtige løsninger, siger han.