- "Hvor pokker ligger Jellinge?”
Sådan lød spørgsmålet i 2011, da Jelling Musikfestival havde gjort lidt af et scoop. Musikfestivalen havde booket det genforenede Black Sabbath med Ozzy Osbourne i spidsen. Genforeningen af bandet havde nået DR's P3.
-De brugte en hel formiddag på at nævne, at Black Sabbath skulle spille i Malmø, siger festivalchef på Jelling Musikfetsival Lars ”Charlie” Mortensen.
Omtalen af Malmø fik ham til at kontakte P3.
- Jeg sagde: ”Undskyld vi eksisterer, men de skal også spille i Jelling” og fik svaret ”Jellinge – hvor pokker ligger Jellinge”, fortæller Lars ”Charlie” Mortensen.
I dag åbner Jelling Musikfestival for 29. gang dørene for fire dage med musik og fest, og 38.000 publikummer og 4500 frivillige ved præcist, hvor Jelling ligger.
Antallet af gæster og frivillige gør Jelling Musikfestival til Danmarks 3. største musikfestival i tæt konkurrence med Northside i Aarhus, kun overgået af Roskilde og Smukfest i Skanderborg.
Men det er svært at lokke journalister til Jelling. Mens 2500 mediefolk valfarter til Roskilde, er der i år akkrediteret 57 journalister til Jelling Musikfestival.
Jelling Musikfestival er årets første festival. Men store landsdækkende aviser som Berlingske og Politiken vælger den fra.
-Jeg kunne godt tænke mig en festival, som tager et større ansvar for at udstikke en retning for musikken. Sådan virker det ikke på Jelling. De siger, det her bliver skidegodt, og det er noget andet, siger Simon Lund, der er musikredaktør på Politiken.
Berlingske negligerer Jelling
På Berlingske udgiver man årets temasider om musikfestivaler efter at Jelling Musikfestival er overstået. Her mener kulturredaktør Lars Rix, at Jelling Musikfestival har et fint program, men at festivalens publikum ikke er i avisens målgruppe.
-Så meget journalistisk gods er der ikke i Jelling, siger Lars Rix.
Det er festivalleder Lars ”Charlie” Mortensen - ikke overraskende - uenig i.
-Måske er journalister ude af trit med befolkningen. De 38.000 mennesker, som kommer her er også en del af befolkningen, siger Lars ”Charlie” Mortensen.
Sympati og god musik
En af de journalister med base i København, der kommer på Jelling Musikfestival, er den tidligere musikanmelder på BT, Steffen Jungersen. Han har i år ti års jubilæum på Jelling Musikfestival.
- Jelling ligner Smukfest i gamle dage. Med plads til alle. Det er et simpelthen et sympatisk sted at være, og så er der også en masse god musik, siger Steffen Jungersen.
- Jeg ved godt, det er mere i orden at skrive noget pænt om Roskilde, fordi de altid skal være politisk korrekte og have sjove navne fra tredje verdens lande, som ingen nogensinde har hørt om, siger Steffen Jungersen.
Send 100 journalister til Jelling
Chefredaktør på Vejle Amts Folkeblad Mogens Gregers Madsen er fast gæst på både Roskilde Festival og Jelling Musikfestival. Han mener, at landspressen går glip af historien om en musikfestival, der samler alle generationer.
- Man kunne godt dirigere 100 af de journalister, der er akkrediteret til Roskilde til Jelling. Jeg synes, de går glip af historien om en festival, som rammer mange generationer, siger Mogens Gregers Madsen.
Jelling Musikfestival byder i år blandt andet på danske navne som Gulddreng, LOC, Alex Vargas, Nik & Jay, D-A-D, Kim Larsen & Kjukken og internatinale navne som Kaiser Chiefs, Black Star Riders og Rod Stewart.
Om Jelling Musikfestival
- •
Startede i 1989, hvor 7 fodboldspillere ville støtte den lokale klub med en festival
- •
Hovednavnet var Erik Clausen, den første festival gav stort overskud, selvom der var gratis entre.
- •
I 1994 blev festivalen udvidet til to dage og i 1995 var bl.a. Status Quo på plakaten og 10.000 gæstede festivalen.
- •
I dag varer festivalen 4 dage, i 2016 var der over 38.000 betalende gæster og 4000 hjælpere
- •
En af de oprindelige lokale fodboldspillere, Lars "Charlie" Mortensen, er i dag direktør for festivalen, som kører som en erhvervsdrivende fond.