Læsegrupper skal hjælpe folk i arbejde

En ny form for aktivering har set dagens lys. I Fredericia tror kommunen, at læsegrupper kan hjælpe de arbejdsløse videre.

Der bliver læst højt for de arbejdsløse i Fredericia, men det vigtigste i projektet foregår mellem hvert afsnit. Her taler læsegruppen om bogen eller kommer med personlige refleksioner eller historier. (Foto: © Jonas Klinkvort Laursen)

Kan arbejdsløse komme i job ved at få læst højt fra en bog?

Det tester de i Fredericia, hvor en gruppe ledige fra de socialt udsatte boligområder, Sønderparken og Korskærparken, mødes til "Guidet fælleslæsning."

Det er et fænomen, der har opnået stor succes i England.

- Det er et forsøg på at se, om litteraturen kan være med til at nedbryde nogle barrierer, siger Marion Tirsgaard, der er bibliotekar på Fredericia Bibliotek.

Spild af tid

Cecilie Hansen har været arbejdsløs i tre måneder, og hun er nu med i læsegruppen, der mødtes for første gang i januar i år.

- Mit umiddelbare indtryk er, at det er spild af tid - og så alligevel ikke. For jeg kan godt se, at det måske kan hjælpe, hvis man er lidt genert, siger hun.

Den holdning deler Anja Poulsen, der også er med, når der er højtlæsning et par gange om ugen.

- Det er da meget hyggeligt, men det har ikke så meget med arbejde at gøre, men det er sikkert relevant for dem, der ikke tør åbne munden særlig meget, fortæller Anja Poulsen.

Styrker den mentale sundhed

De to ledige siger det egentlig meget godt, mener litteraturforsker Mette Steenberg fra Aarhus Universitet.

Fælleslæsning er ikke måden at komme i arbejde for alle, men hvis arbejdsløsheden også skyldes de lediges mentale sundhedstilstand, så kan det hjælpe.

- Først og fremmest er det en social ting, der styrker deres relationer, og vi ved, at jo mere socialt isoleret, vi er, jo dårligere er vores mentale sundhedstilstand, siger Mette Steenberg.

Hvis det skal virke efter hensigten, så er det dog vigtigt, at medlemmerne af læsegruppen glemmer målet om at komme i arbejde, når de er sammen.

- Glem målet. Lav aktiviteten for aktivitetens skyld, lyder rådet fra Mette Steenberg.

30 ledige har fået arbejde, praktik eller uddannelse

Fælleslæsningen er den seneste af flere indsatser i Fredericia-projektet "Slip Ledigheden", der blandt andet tager hånd om de arbejdsløses kost og motion og arrangerer flere virksomhedsbesøg.

Det skal få ledige i Sønder- og Korskærparken tilbage på arbejdsmarkedet.   Samlet har projektet "Slip Ledigheden" fået 30 ledige i job, virksomhedspraktik, eller uddannelse.

Det resultat er bedre end forventet. Fredericia Kommune har netop besluttet, at projektet skal fortsætte.