Siden 1. januar i år har læger via en forsøgsordning haft mulighed for at udskrive en type medicinsk cannabis, der hidtil ikke har været lovlig i Danmark.
Nye tal viser, at 135 læger i Danmark ved udgangen af maj havde udskrevet medicinsk cannabis via den nye forsøgsordning til i alt 454 patienter.
Antallet af nye læger, der udskriver medicinsk cannabis via forsøgsordningen, har de seneste måneder været stigende, og det får sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til i en pressemeddelelse at sige, at 'det går godt med forsøgsordningen'.
Men den opfattelse deler man ikke hos Scleroseforeningen, der varetager interesserne for en patientgruppe, der er meget interesseret i medicinsk cannabis. Her er opfattelsen stadig en helt anden.
- Vi hører desværre fra langt de fleste, at de møder en lukket dør, når de spørger deres læge, om medicinsk cannabis kunne være en mulighed for dem, siger direktør Klaus Høm til DR.
En rundspørge blandt alle praktiserende læger i Vejle, Kolding, Billund, Fredericia og Hedensted Kommuner indikerer også, at det langt fra er et flertal af lægerne, der er villige til at udskrive medicinsk cannabis.
Af i alt 82 lægehuse i kommunerne svarer syv, at de har sagt ja eller ville sige ja til at udskrive medicinsk cannabis. 55 lægehuse siger nej, mens det ikke har været muligt at få svar fra 20 lægehuse.
Vil ikke tage ansvar for behandlingen
Jens Rosbach fra Kolding er én af de læger, der ikke ønsker at udskrive medicinsk cannabis.
En del af forsøgsordningen går nemlig på, at lægerne selv skal tage fuldt ansvar for ordineringen, da cannabis ikke er et godkendt lægemiddel herhjemme, og det ansvar vil Jens Rosbach ikke tage på sig.
- Hvis jeg udskriver recept på midlet, har jeg det fulde ansvar for behandlingen. Og jeg ønsker ikke at tage det fulde ansvar, når jeg ingen erfaring har med det. Sker der noget med patienterne under behandlingen, står jeg med ansvaret, og det ønsker jeg ikke, når der ikke er bedre dokumentation for det, siger Jens Rosbach.
DR har talt med flere praktiserende læger, der ikke vil udskrive medicinsk cannabis, og her er begrundelsen den samme. Det har ikke ændret sig siden forsøgsordningens begyndelse.
I Kolding har Jens Rosbach derfor i mange tilfælde sendt patienter, der håbede på at få udskrevet medicinsk cannabis, slukørede hjem.
- Jeg vil ikke presses af, at der sker den her skuffelse. Det bliver nødt til at være sådan, indtil Lægemiddelstyrelsen godkender produktet. Det er min holdning, siger Jens Rosbach.
Direktør er ikke tilfreds
Hos Scleroseforeningen er direktør Klaus Høm uforstående overfor, hvorfor Jens Rosbach og andre læger ikke mener, at de kan tage ansvar for behandlingen.
Han peger på, at der foreligger udenlandsk forskning på området, der viser, at medicinsk cannabis har en effekt på nogle patienter - heriblandt sclerosepatienter.
- Det er rigtig ærgerligt, at der stadig er så mange læger, der af principielle grunde ikke vil gå ind i forsøgsordningen om medicinsk cannabis. Jeg synes, det vil klæde flere læger at lade patienter gå forud for principper, siger Klaus Høm.
- Jeg synes, at lægerne skal lytte til, at der er international evidens at forholde sig til, og at den også kan bruges. Det er måske ikke nødvendigt, at det skal være dansk evidens, for at man kan gå ind i en forsøgsordning, siger han.