Når et barn kommer til verden i Danmark bliver det - med en blodprøve - screenet for en række medfødte sygdomme.
Men der er én sygdom, der mangler i screeningen. I hvertfald hvis man spørger Landsforeningen for Bekæmpelse af Cystisk Fibrose.
Cystisk fibrose, der især angriber børnenes lunger, mave- og tarmsystem bør nemlig skrives på listen, mener de. På den måde kan behandlingen sættes i gang så tidligt som muligt efter fødslen.
Forældre lever med bekymringer
Mange forældre går nemlig rundt i uvished om, hvad deres barn fejler. Et af de værste eksempler findes i Kolding, hvor Mette Cramon først fandt ud af, hvad hendes datter, Elisabeth, fejlede efter 8 år.
- Det har været år med mange bekymringer og meget frustration fordi hun gik fra den ene infektion til den anden og fra den ene lungebetændelse til den anden, fortæller hun.
I mange år fik familien at vide, at der var tale om astma. Det var først for halvandet år siden, de fandt ud af, hvad deres datter egentlig fejlede.
Blandt andet derfor har hun svært ved at forstå, hvorfor man ikke screener for sygdommen ved fødslen, ligesom man har gjort i op til tyve år i Australien, USA og Italien.
Test er billig at lave
Og en screening i stil med den, de laver i resten af verden er en god idé, mener Hanne Vebert Olesen, der er overlæge på Skejby Sygehus. Børnene klarer sig nemlig bedre, jo tidligere de bliver behandlet.
- Vi kan sørge for, at de får enzymer til deres mad, så de faktisk optager den mad, de spiser. Samtidig kan vi forebygge problemerne, i stedet for først at sætte ind, når de har fået diagnosen og der måske allerede er sket skade i lungerne, siger hun.
Ifølge hende vil screeningen kun koste omkring 3 millioner kroner om året, fordi man allerede tager en blodprøve fra alle nyfødte.
Vi skal bare i gang
Det er Finn Thranum (V), der er medlem af folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg, enig i. Han ser ingen grund til at vente med at komme i gang med at screene.
- At vores nabolande som Norge og Sverige laver screeninger understreger jo bare, at det er med at komme i gang her i Danmark også, siger han.
Derfor har han spurgt minister for sundhed og forebyggelse, Nick Hækkerup, om, hvorfor man i Danmark har valgt ikke at scanne nyfødte.
Men Sundhedsstyrelsen oplyser til DR Trekanten, at de endnu ikke har taget stilling til, om der skal screenes for sygdommen. Og det på trods af, at en lang række vestlige lande allerede er begyndt at tjekke nyfødte for sygdommen.