Danske kraftværker arbejder på at skåne miljøet. Både på Studstrupværket ved Aarhus og Skærbækværket ved Fredericia bliver kul og naturgas skiftet ud med mere miljøvenlige materialer.
I dag markerer Skærbærkværket begyndelsen på en ombygning til at levere varme fra træflis. I forvejen er Studstrupværket i gang med ombygning til træpiller.
Og det vil betyde, at der vil blive ledt 85 procent mindre CO2 ud fra Skærbærværket, når ombygningen er gennemført, viser DONGS egne beregninger.
- Det er en del af den grønne omstilling, vi er i gang med, hvor vi skifter fossile brændstoffer som olie, kul og gas ud med grønne løsninger, siger koncerndirektør i DONG, Thomas Dalsgaard.
Miljøvenligt skønmaleri
Men det er ikke nødvendigvis så godt for miljøet, når kraftværkerne går fra olie og kul til træflis, siger klimaprofessor ved Aarhus Universitet Jørgen Olesen.
- Det billede, de tegner af hvor godt det er for miljøet, er et skønmaleri, siger han.
Meget afhænger nemlig af, hvilken form for træ, varmeværket bruger.
Dødt træ som er samlet op fra jordbunden vil udlede mindre CO2, fordi svampe og bakterier allerede har nedbrudt C02 i træet. Men hvis varmeværkerne fyrer med friskt, nyfældet træ, er CO2-gevinsten meget mindre.
Bæredygtigt træ i ovnene
Thomas Dalsgaard mener dog, at DONG kun bruger bæredygtigt træ. Sammen med andre energiselskaber har DONG nemlig opstillet en række kriterier for hvilke materialer, der er bæredygtige nok til at blive brugt på kraftværkerne.
- Den biomasse der bliver brugt, sikrer en reel CO2-reduktion, siger Thomas Dalgaard.
Ombygningen af Skærbækværket koster 1,8 milliarder kroner. DONG Energy forventer at den vil skabe mere end 600 arbejdspladser.