Hedensted får sin første videregående uddannelse. Hidtil har alle kommunens unge skullet forlade reden, hvis de ville have mere end en studentereksamen fra Tørring Gymnasium eller Vejlefjordskolen.
Den nye mulighed for at uddanne sig i Hedensted er en del af regeringens plan om at oprette 10 nye uddannelsesstationer i forbindelse med udflytningen af flere statslige arbejdspladser til provinsen.
Det er automationsteknolog-uddannelsen, som kommer til Hedensted, og det glæder Peter Nørregaard Laursen. Han er selv automationsteknolog og har taget initiativ til et netværk for teknikere i Hedensted.
Eftertragtede teknologer
- Vi har en masse firmaer, der har akut mangel på automationsteknologer. Jeg kan se på min LinkedIn-profil, at der næsten dagligt er folk, der spørger, om jeg vil til jobsamtale, så der er virkelig et stort behov, siger han.
Han nævner blandt andet virksomheden Palsgaard i Juelsminde, der fremstiller højteknologiske ingredienser til fødevareindustrien. Desuden er mange af teknologerne beskæftiget i firmaer, der har specialiseret sig i automation, som hyres ind af store industrivirksomheder.
Den nye uddannelsesstation skal drives af Erhvervsakademiet Dania, som har hovedsæde i Randers. Og Peter Nørregaard Laursen har faktisk selv taget sin uddannelse på Dania. Dengang savnede han den tætte kontakt med virksomhederne.
- De har know-how. De sidder med den sidste nye viden og kan være med til at fortælle, hvad der er behov for. På den måde er virksomhederne med til at forme uddannelsen, så vi hele tiden uddanner nogle folk, der er behov for, siger han.
I Hedensted er den nyvalgte borgmester Kasper Glyngø (S) naturligvis glad for, at byen nu får et uddannelsestilbud.
- Jeg er meget tilfreds med at få flere uddannelsespladser til byen. Der er gode synergier. Uddannelsen passer godt ind i vores kommune med mange produktionsvirksomheder, siger han.
På Erhvervsakademiet Dania i Randers glæder rektor Anders Graae Rasmussen sig til at komme i gang i Hedensted. Dania har i forvejen afdelinger i en række byer, så han synes, at det er helt uproblematisk, at der er en times kørsel mellem Hedensted og Randers.
- Der bliver kun pendling for de studerende i Hedensted, når de skal til Randers for at færdiggøre deres uddannelse. Vores medarbejdere er vant til at bevæge sig mellem vores syv campusser, så at der kommer et ottende sted, bliver ikke noget problem, siger han.
Også uddannelse i Fredericia
Som Peter Nørregaard Larsen hæfter Anders Graae Rasmussen sig ved, at der er stor efterspørgsel efter automationsteknologer i Trekantområdet, og uddannelsesstationen i Hedensted er ikke den eneste, der bliver oprettet. Også i Fredericia skal der uddannes automationsteknologer. Her er det Erhvervsakademiet Lillebælt, der skal drive uddannelsen.
På et pressemøde klokken 13 vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og for minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), præsentere anden etape af regeringens udflytningsplaner. I alt 4.024 arbejdspladser står til at skulle holde store flyttedag i forbindelse med regeringens ”Bedre Balance ll”-plan. En del af jobflytningerne er dog allerede meldt ud, så i alt bliver der tale om godt 1.800 nye stillinger.