Blodpropper, grå stær og sår på benene. Patienter med type 2-diabetes har risiko for mange følgesygdomme - alligevel er det svært at få patienterne til at ændre livsstil.
Det svarer 8 ud af 10 praktiserende læger i en ny undersøgelse.
- Hvis man ikke er vant til at dyrke motion i det daglige, så er det svært lige pludseligt at skulle ændre tingene, fortæller Yrsa Pedersen fra Kolding, der har haft type 2-diabetes i omkring 10 år.
Ifølge de læger, der har deltaget i undersøgelsen, er det heller ikke nogen udfordring at få patienterne til at tage medicinen, men det er en udfordring at få patienterne til at lægge livsstilen om.
Svært at ændre vaner
- Det med vaner, det er bare rigtigt rigtigt svært at ændre på, siger Annelli Sandbæk. Hun er praktiserende læge og professor ved Institut for folkesundhed på Aarhus Universitet.
Hun mener, at de praktiserende læger har haft for meget fokus på blodtryk og medicin og derfor er snakken om, hvordan man bedst lever med diabetes gledet i baggrunden.
- Vi er ikke så opmærksomme på, at det kræver rigtigt meget motivation, og at vi som læger har en rolle, siger Anneli Sandbæk.
Motivation skal der til
Hun mener, at det er op til den enkelte læge, at få motiveret diabetespatienterne til at dyrke mere motion og spisen sundere.
- Det skal jo implementeres i hver enkelt praksis, og det er altså den enkelte praksis, der er ansvarlig for det, siger hun.
Undersøgelsen er lavet for medicinalvirksomheden Boehringer-Ingelheim i marts i år. 103 praktiserende læger har svaret. De deltagende læger er fundet via analyseinstituttet NordiMED's lægepanel.