Ramsløgene myldrer frem i skovbunden i øjeblikket, og mange går på jagt efter urten, der kaldes "skovens hvidløg". Især i de senere år hvor det ny nordiske køkken er blevet populært, og ramsløget er rykket ind i supermarkedets grøntafdeling.
Men det er vigtigt at gøre sit hjemmearbejde ordentligt, fortæller Niels Ebbehøj, overlæge ved Giftlinjen på Bispebjerg Hospital:
- Her om foråret pibler det op med friske skud, og det er blevet moderne at spise ramsløg i for eksempel pesto. Men har man ikke styr på botanikken, så kan den forveksles med liljekonvaller eller endnu værre høsttidløs, fortæller han.
Cellegift kan finde vej til tallerkenen
Giftlinjen oplevede sidste år det højeste antal opkald fra folk, der havde taget fejl af ramsløg og dens giftige tvillinger.
Det kan have store konsekvenser at tage fejl, fortæller Niels Ebbehøj:
- Liljekonvaller giver typisk diarre, opkastninger og i store mængder også hjerterytmeforstyrrelser. Høsttidløs indeholder en cellegift på linje med grøn og hvid fluesvamp, og symptomer starter også som diarre, kvalme og opkastning. Ved større mængder høsttidløs er der endda risiko for at dø, siger han.
Netop ønsket om at bruge ramsløg i madlavning er et problem, hvis man har plukket den forkerte plante, fastslår overlægen:
- Normalt vil man smage sig frem, når man samler mad i skoven, og spytte ud, hvis noget smager forkert. Men når man laver et helt måltid af det, kan man risikere at komme op i dødelige doser, fastslår han.
Sådan vælger du rigtigt
Før blomstring ligner ramsløg, liljekonvaller og høsttidløs hinanden. Den bedste måde at kende forskel, er at bruge næsen, fortæller Trine Sørensen, naturvejleder ved Naturstyrelsen Sønderjylland:
- Ramsløgene har en markant løgduft, der minder lidt om hvidløg. Man kan også se at liljekonvallernes blade er lidt blankere end ramsløgenes. Og da der kan snige sig liljekonvaller ind blandt ramsløg i naturen, så man bør tjekke alle bladene, anbefaler hun.
Ramsløg-forvekslingen har endnu ikke kostet danskere livet. Manglende botanisk kendskab har dog tidligere medført dødsfald på overlevelsesture, hvor deltagere har indtaget gifttyde.
Hvis man oplever symptomer eller mangler rådgivning, kan Giftlinjen kontaktes på 82 12 12 12.