Unge, der er afhængige af hash, amfetamin eller speed, kan fremover blive belønnet med en tur i biografen eller et gavekort til en tøjbutik, hvis de møder op til behandling.
Det er en del at et stort forskningsprojekt, som ni danske kommuner netop er gået i gang med.
Problemet er, at mange unge dropper ud af behandlingen, og kun hver fjerde er stoffri et halvt år efter. Derfor vil man afprøve forskellige metoder, der skal motivere de unge til at gennemføre behandlingen.
Gavekort virker i USA
- En del unge holder simpelt hen op med at komme. Derfor er det interessant for os at finde ud af, hvordan vi kan fastholde dem, siger misbrugskoordinator Ken Grøndahl Lassen fra Aabenraa Kommune, som er en af de ni kommuner i projektet.
Alle misbrugere bliver behandlet med samtaler og terapi, men derudover er der forskellige nye tiltag. Det kan for eksempel være, at de unge bliver belønnet med et gavekort på 200 kroner til for eksempel biografen eller en tøjbutik, hver anden gang de møder op til behandling.
- Det er noget helt nyt og utraditionelt, man afprøver her. Det er en metode, der har virket i udlandet, så nu er det spændende at se, hvordan den virker i Danmark, siger Ken Grøndahl Lassen.
Opmuntrende sms'er undervejs
Derudover kan der være tale om at sende personlige og opmuntrende sms'er til de unge undervejs i behandlingsforløbet. Eller at man bliver ved med at holde kontakt med de unge, efter at de er blevet stoffri.
Forsøgsprojektet er en del af regeringens stofmisbrugspakke og skal køre frem til september 2018.
Socialministeriet har afsat 26 millioner kroner til projektet.
Skal de også til Mallorca?
Da projektet blev besluttet, var der politisk en del kritik af metoden med at benytte gavekort. 'Det næste bliver vel, at vi sender dem til Mallorca' sagde Venstres Ejvind Vesselbo dengang.
- Jeg synes, det er ærgerligt, at kritikken handler om en meget lille del af et meget stort projekt, siger Ken Grøndahl Lassen.
- På den her måde får vi afprøvet forskellige metoder. Og når projektet er færdigt om fire år, har vi måske fundet noget, der virker. Så vi kan fastholde de unge i behandling i længst mulig tid, siger Ken Grøndahl Lassen.
Mere end 2000 unge igennem
Man regner med, at mere end 2000 unge vil komme i behandling i perioden. Målet er, at mindst halvdelen af de unge efterfølgende skal være stoffri eller have et markant mindre forbrug.
Projektet er et samarbejde mellem Center for Rusmiddelforskning og i alt ni kommuner.
Udover Aabenraa er det Fredericia, Herning, Holbæk, Odense, Randers, Silkeborg, Svendborg og Aarhus.