Vi går glip af skatteindtægter og nye jobs, når danske iværksættere vælger at starte virksomhed op i Tyskland.
Et eksempel er ur- og smykkefirmaet Bering, der godt nok har hovedadresse i Aabenraa, men som har lagt en god del af virksomheden syd for grænsen.
Det giver god mening for iværksættere at rykke til Tyskland. Det siger formanden for Dansk Iværksætterforening, Christian Øyrabø.
- Udover at der er nogle store koncentrede iværksættermiljøer, der tiltrækker utrolig mange virksomheder, så er der også nogle markedsmæssige fordele, forklarer han.
Danmark er for lille
Han kender til flere unge virksomheder, der enten er taget sydpå eller overvejer det. For vi er simpelthen for lille et land, hvis en virksomhed har meget store ambitioner fra starten.
- Hvis du starter en virksomhed i Danmark, så har du kun fem millioner forbrugere, som du kan sælge varer til. I Tyskland har du 80 millioner fra dag et, og så er det dit hjemmemarked, siger Christian Øyrabø.
Netop markedets størrelse er grunden til, at Bering nu har åbnet sin første 'brand store', en butik der kun sælger deres produkter, i Hamborg.
- Tyskland er vores største og vigtigste marked. Det er der, vi tjener de fleste penge, så derfor er det naturligt, at vi åbner den i Tyskland, siger direktør Lars Skjønnemann.
Danmark taber skat og vækst
Christian Øyrabø er glad for den succes, som virksomheder som Bering har opnået. Men der er skår i glæden.
- Vi går glip af, at den danske stat får skatteindtægterne, og vi går glip af arbejdspladserne og væksten i Danmark, siger han.
Bering har valgt at lægge sit distributionscenter i Düsseldorf for at spare på løn og fragtudgifter.
Hovedsædet ligger dog i Aabenraa, og Bering betaler den danske skat som de skal, understreger direktør Lars Skjønnemann.