Det ligner noget fra en gyserfilm. Træer og buske, der er klistret ind i et tæt hvidt spindelvæv.
Og går man helt tæt på, kan man se, at det vrimler med små larver inde i nettet. Uhyggeligt og fascinerende på samme tid.
Larverne pakker træet ind for at beskytte sig mod sultne fugle, så de langsomt kan spise træets blade.
Fænomenet kan ses hvert år, men aldrig i så høj grad som i år, hvor store og tætte spind har invaderet træer og buske over hele landet.
Det varme og tørre vejr er en del af forklaringen. Det har nemlig sikret særdeles gode vilkår for larverne, fortæller Trine Sørensen, der er naturvejleder på Skovlyst Naturskole.
- Normalt har vi jo mange kraftige regnbyer, og det laver huller i spindet, så fuglene kan komme ind og få fat i larverne. Men her i maj har der ikke været regn nok til ødelægge kolonierne. Så larverne er godt beskyttet, siger hun.
Ifølge Trine Sørensen vil træerne overleve angrebet fra møllarverne. Men det vil ikke have blade resten af sommeren, når først larverne har været i buffeten. Er det frugttræer, skal man nok ikke regne med at få en stor høst.
I løbet af sommeren forpupper larverne sig i spindet, inden de i juli-august flyver fra træet som spindemøl.
Spøgelsestræerne kan sagtens opstå i din egen have, så hvis man synes, det er mere klamt end fascinerende, kan man hjælpe naturen lidt på vej, foreslår Trine Sørensen.
- Frem for at bruge gift kan man minimere problemet ved selv at lave huller i spindet, så fuglene lettere kan komme til larverne.