Svinepest truer danske grise: 35 vildsvin skudt efter massiv jagt

Jægere har siden i marts kunne skyde vildsvin hele døgnet rundt - uacceptabelt, mener Dyrenes Beskyttelse.

Vildsvinene her er fanget på et vildtkamera om natten ved Kelstrup Plantage ved Kruseå i Sønderjylland. (Video: Naturstyrelsen)

Siden nytår er 35 vildsvin blevet skudt og dræbt i Danmark.

Det viser tal fra Naturstyrelsen, der har opgaven med at overvåge og skyde de vildsvin, der kommer til Danmark fra Tyskland.

I skovene nær Gråsten er udvalgte træer malet i tjære. I jorden omkring vil der for store tryner dufte dejligt af majs, der er gemt nede i jorden. Om natten bliver vildsvin lokket til pladsen for at gnubbe sig opad træerne og grave efter mad.

Et vildtkamera i nærheden giver jægeren besked, når vildsvinene er lokket frem, forklarer Inger Gillesberg, der er lokal skovrider ved Naturstyrelsen.

- Når de registrerer sig i området, lægger vi mærke til systematikerne i det - hvornår de kommer, og hvor længe de er der. Det planlægger vi efter, så vi kan ligge i skjul og skyde dem, siger hun.

Foderpladserne med nedgravet majs og tjære er spredt rundt omkring i det østlige Sønderjylland, og det ser ud til at virke.

En politisk indsats

Vildsvinene bliver overvåget og skudt ned på grund af frygten for afrikansk svinepest, der hærger i det østlige Europa. For at beskytte den danske svineeskport, så grisene i stalden ikke bliver smittet, har regeringen og Dansk Folkeparti sat en række initiativer i værk.

For nylig blev det vedtaget at opsætte en 70 kilometer langt hegn langs den dansk-tyske grænse, og siden marts har jægere haft tilladelse til at skyde vildsvin døgnet rundt. Det har haft en stor effekt, mener skovrider Inge Gillesberg fra Naturstyrelsen.

Vildsvinet her er fanget på et vildtkamera om natten i en skov ved Lovrup mellem Skærbæk og Løgumkloster. (Foto: © Naturstyrelsen, (C) Naturstyrelsen)

- Afskydningen er lykkes, dels fordi private har observeret vildsvin på deres ejendom og derefter har haft mulighed for at gå ud og skyde dem, siger hun.

Dyrenes Beskyttelse: Metoden er uacceptabel

Hos Dyrenes Beskyttelse er biolog Michael Carlsen forarget over den metode, der bruges i kampen for at få vildsvinebestanden ned.

- Vi beskæftiger os jo ikke med, om vi skal have bestanden ned eller ej. Men i høj grad, hvordan du gør det. Og her gælder det ikke, at målet helligere midlet. Det her middel er bare ikke i orden.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse beskytter loven ikke mod, at søer med smågrise kan blive skudt - så smågrisene efterlades og dør af sult.

Og det er helt uacceptabelt, mener Michael Carlsen. Især når det er mere sandsynligt, at smitten kommer til landet med en spegepølse fra udlandet end med et vildsvin, siger han.

- Det er primært mennesker selv, der er farlige. Men man ønsker jo ikke at forhindre folk i at rejse frem og tilbage, så det er altså vildsvinene, det går ud over i stedet for.

Kampen mod vildsvin i Danmark

  • Naturstyrelsen vurderer, at der ved årsskiftet var mellem 50 og 100 vildsvin i Danmark, men tallet er nu højere, da der er kommet flere smågrise til i foråret.

  • Den afrikanske svinepest er ikke konstateret i de 35 nedlagte vildsvin.

  • Det var en dispensation, da private jægere fik lov at skyde vildsvin døgnet rundt. Dispensationen gjaldt til 1. juli, men er nu gjort permanent i kampen mod afrikansk svinepest.

  • Når et vildsvin bliver skudt, er det et krav, at der indenfor 24 timer bliver sendt blodprøver og milt af dyret til Fødevarestyrelsen, der tjekker prøven for sygdomme.