Det danske kongehus har haft en stærk tilknytning til Sønderjylland siden genforeningen i 1920.
Her 100 år efter opholder dronning Margrethe sig mest i Sønderjylland om sommeren, når hun holder sommerferie på Gråsten Slot. Alligevel holder hun hele tiden nøje øje med udviklingen i landsdelen.
Særligt sproget – eller ’æ sproch’ som man siger på sønderjysk - fascinerer dronningen. Hun er især glad for, at sønderjysk stadig tales blandt de unge i grænseegnen.
- Det sidste halvår har jeg læst nogle artikler om, at netop i Sønderjylland har dialekten holdt sig, og unge mennesker er glade for at bruge den. Det synes jeg er flot og vældig godt, siger dronningen til DR i et interview, der er lavet i anledning af, at det i dag er 100 år siden Sønderjyllands officielle genforening med Danmark.
Sønderjylland betød også meget for dronning Margrethes mor, dronning Ingrid:
Har De det nemt nok med det sønderjyske?
- Aaarh, hvis to sønderjyder taler virkelig sønderjysk sammen, vil jeg ikke påstå, at jeg kan forstå det hele - slet ikke. Men jeg kan genkende tonen, og jeg kan også godt høre, at der er en forskel fra Als og Tynde, lyder det fra dronning Margrethe, som udtaler Tønder på sit bedste sønderjyske.
Med en krig i landsdelen i 1864 og en genforening med resten af Danmark i 1920 for bare at nævne et par af de store begivenheder i Sønderjylland har historien præget grænselandets borgere meget ifølge dronningen.
- Sønderjyderne kan deres historie. Jeg tror, de har suget den op igennem fodsålerne.
Genforeningen i 1920 var en stor dag for Christian 10., forklarer dronningen:
Du kan se mere til dronning Margrethe i aften klokken 20, når DR1 sender direkte fra Dybbøl for at fejre 100-året for den officielle sønderjyske genforening med Danmark i programmet ’Vi fejrer Sønderjylland - Live fra Dybbøl’.