Efter at flere tog i går rullede ind på perronen i Padborg med flygtninge og migranter ombord, er kontrollen ved den dansk-tyske grænse nu skærpet.
Det oplyser vicepolitiinspektør Jan Lambertsen fra Syd-og Sønderjyllands Politi.
- Vi er mere synligt til stede, end vi normalt er. Vi fører kontrol med togene, der ankommer. Det er mere end vi plejer at gøre. Normalt laver vi stikprøver, og dem har vi nu opgraderet, siger Jan Lambertsen.
Flygtninge ville ikke ud af toget
I går kørte 4-5 tog med i alt 280 flygtninge og migranter ombord over den dansk-tyske grænse. En del af flygtningene nægtede at forlade toget i Rødekro, fordi de ville videre til Sverige og søge asyl der.
Med hjælp fra tolke lykkedes det politiet at forklare flygtningene, at de skulle stå ud. Og de sidste 19 flygtninge og migranter forlod toget lidt over midnat efter at have siddet i det standsede tog mere end et halvt døgn.
Politiet er nu i gang med en grundregistrering af flygtningene for at finde ud af, hvem de er, og hvorvidt de ønsker at søge asyl i Danmark.
Formodning om at flere er på vej
De første tog ruller i dag ind over grænsen fra klokken syv om morgenen, og politiet er nu til stede for at kontrollere alle tog.
- Vi har ikke konkrete efterretninger, men vi har en formodning om, at der også dukker flygtninge op i dag, siger Jan Lambertsen.
I alt blev 280 flygtninge og migranter tilbageholdt i Sønderjylland i går. Flere hundrede flygtninge og migranter krydsede også grænsen ved Rødby.
Også øget kontrol med landevejene
Ud over den øgede kontrol i togene, vil politiet i Syd- og Sønderjylland også være ekstra meget til stede ved landegrænsen mellem Danmark og Tyskland, fortæller linjechef Hans Roost fra Syd- og Sønderjyllands Politi.
- Der er kommet rigtig mange med tog. Men når vi støvsuger grænsen, så kommer de også gående drypvis til Kruså og Padborg. Så det er klart, at vi også har fokus på landevejene og vores store landegrænse, siger Hans Roost.
Den øgede kontrol kræver naturligvis ekstra beredskab. Syd- og Sønderjyllands Politi kan trække på kræfter fra andre politikredse, men foreløbig prøver man at omfordele ressourcerne inden for kredsen.
- Vi er forberedt på, at det her det fortsætter. Foreløbig planlægger vi en uge ad gange. Men ingen ved jo, hvor lang tid det vil fortsætte, og hvor mange der vil komme, siger Hans Roost.