Se 18-årige Johannes tale til dronningen: ’Jeg bor i Tyskland, men Danmark er mit hjertehjem’

Gymnasieeleven Johanne Juul Olsen er en del af det danske mindretal i Sydslesvig.

18-årige Johanne Juul Olsen havde forberedt en tale for dronningen, da hun tirsdag besøgte det danske mindretalsgymnasium Duborg-Skolen i Flensborg. (Foto: © Louise Mandrup, (c) DR)

- For mig er Danmark ikke en bopæl eller adresse, heller ikke en regering eller et kongehus eller for den sags skyld et simpelt naboland; nej Danmark er et sted, vi som danske mindretalsborgere kan kalde hjertehjem.

Sådan sagde 18-årige Johanne Juul Olsen på klingende dansk, da hun tirsdag holdt tale for dronningen under hendes besøg på Duborg-Skolen i Sydslesvig.

Johanne Juul Olsen går i 3.g på det danske mindretalsgymnasium i Flensborg, for selvom hun bor og er opvokset i Tyskland, har Danmark en særlig status. For hende er Danmark hendes ’hjertehjem’.

- Da jeg skrev talen, manglede jeg et begreb, der kunne beskrive, hvad Danmark er for os i mindretallet. Jeg synes, ’hjertehjem’ passer godt, fordi Danmark er et sted, man hører til, selvom vi ikke har adresse der.

- Når vi har fødselsdag, står der Dannebrog på bordet, men der bliver råbt “Alles Gut!”. Og når det bliver december, drikker vi glühwein og danser om juletræet. I aftentimerne ser vi både Bundesliga, Brøndby og beundrer det danske landshold, når de vinder VM, fortalte hun også i sin tale.

Se en bid af Johanne Juul Olsens tale til dronningen her.

Dronningen besøger det danske mindretal

Dronning Margrethe er i disse dage på besøg hos det danske mindretal i Sydslesvig. Det er mere end ti år siden, hun sidst var her.

Næste år er det 100 år siden, at Sønderjylland igen kom til at høre under den danske krone, og derfor har dronningen lagt kongeskibet til kaj syd for grænsen i den tyske delstat, der før 1864 hørte under den danske konge.

De mange krige mellem Danmark og Tyskland har ikke gjort det let at bo i grænselandet – slet ikke for mindretallene - derfor lagde Johanne Juul Olsen i sin tale også vægt på den positive udvikling, der er sket mellem Danmark og Tyskland.

- Vi kan fejre 100 års godt naboskab, hvor modsætninger og stridigheder har udviklet sig til fælles værdier, et unikt kulturelt fællesskab og ikke mindst næstekærlighed på tværs af landegrænser og sprog.

  • Dronning Margrethe deltager i festgudstjeneste i Helligåndskirken i Flensborg. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
  • Dronning Margrethe deltager i festgudstjeneste i Helligåndskirken i Flensborg. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
  • Dronning Margrethe modtages af ministerpræsident for Slesvig-Holsten Daniel Günter. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
  • Dronning Margrethe besøgte onsdag virksomheden Geomar i Kiel. (Foto: © Fabian Bimmer, Scanpix)
  • Blomsterpigen Charlotte fik en hjælpende hånd af ministerpræsidenten. (Foto: © CARSTEN REHDER, Scanpix)
1 / 5

Tale til dronningen kræver forberedelse

Johanne Juul Olsen opsøgte selv ledelsen på Duborg-Skolen, da hun hørte, at dronningen skulle besøge gymnasiet. Hvis ikke der var andre, ville hun nemlig meget gerne holde en tale for dronningen. Men at holde en tale til dronningen af Danmark kræver en del hjemmearbejde, fortæller den unge gymnasieelev.

- Det var med at forberede sig ordentligt og få styr på nerverne. Du kan jo ikke stå foran hendes kongelige højhed og ikke kunne din tekst. Så det var bare med at øve og øve.

- Jeg var vildt nervøs, men da jeg var færdig, fik jeg en kæmpe applaus, og hoffet kom hen til mig. Jeg var lige ved at bryde sammen, fordi den positive respons var så overvældende.

Johanne Juul Olsen vil i hvert fald ikke afvise, at der kommer flere taler fra hendes mund.

- Det er hårdt, men en fed oplevelse at holde tale – især når det er for dronningen.