Det er hyggeligt at grille, men der kan opstå farlige situationer, hvis man ikke sørger for at tjekke, om gasgrillen er tæt.
Inden for den seneste uge har der været to gaseksplosioner i Esbjerg. Den ene skyldes et gasudslip fra en gasgrill.
Arne Hosbond, der er faglig konsulent i Sikkerhedsstyrelsen, fortæller, at det typisk er menneskelige fejl, der er skyld i, at det går galt. Oftest er det folk, der sætter et gasapparat væk uden at lukke helt for gassen.
- Er der pludselig en antændelseskilde, så eksploderer det, og der skal ikke mere end en gnist fra en stikkontakt til, fortæller Arne Hosbond.
Derfor er det vigtigt, at man er omhyggelig i sin omgang med gasapparater og gasgrill. Arne Hosbond har en række anbefalinger til, hvordan man sikrer sig mod gasudslip:
- 1
Vær omhyggelig med at koble gasflasken til grillen Det er vigtigt, man sørger for, at regulatoren er trykket helt ned over gasflasken, inden man tænder for den.
- 2
Tag altid regulatoren af gasflasken, når du er færdig med at grille På den måde er man helt sikker på, at der ikke kan slippe gas ud nogen steder.
- 3
Vedligehold gasslangen Grillens slange bliver mør med tiden. Det samme sker, hvis den får for meget sollys. Tjek slangen ved at bøje den let. Kommer der små revner til syne, skal slangen skiftes ud.
- 4
Tjek for utætheder med sæbevand Et andet fif er at hælde sæbevand ud over slange og pakninger. Siver der gas ud, vil det boble op fra utætheden. Man kan bruge ganske almindeligt opvaskemiddel blandet i vand.
- 5
Gas er tungere end luft Det er vigtigt at være opmærksom på, at flaskegas er tungere end luft. Det betyder, at gassen vil lægge sig langs jorden, hvis den siver ud. Det gør det svært at lufte ud. Derfor skal man ikke tage en gasflaske med ned i en kælder, hvor det kan være meget svært at få skabt tilstrækkeligt gennemtræk.