Professor: Vismændene ser ikke alt, når det handler om udflytning af statslige arbejdspladser

Vismænd kigger kun på kroner og ører i sagen om statslige arbejdspladser, siger professor.

Professor siger, at vismændene kun kigger på hårde fakta, når diskussionen handler om udflytning af statslige arbejdspladser til udkantsområderne. Image, branding og jobs i serviceerhverv kigger de ikke på, lyder det fra professoren. (© DR)

Kommunerne har et par pointer omkring deres vurdering af de økonomiske vismænds syn på flytning af statslige arbejdspladser.

Sådan lyder det fra professor på Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet Anne-Mette Hjalager.

Hendes udmelding kommer, efter vismændene ikke mener, at det kan svare sig samfundøkonomisk at flytte styrelser fra København og ud i landet, mens kommunerne påpeger, at det vil give vækst, hvis det sker.

Kigger kun på kroner og ører

Og Anne-Mette Hjalager mener, at kommunerne har fat i noget.

- Vismændene har jo en traditionel holdning til det, for de kigger kun på kroner og ører. Men der er bare flere aspekter, der ikke lader sig måle på den almindelige vis, forklarer professoren.

Ifølge Anne-Mette Hjalager er der flere ting, som vismændene slet ikke forholder sig til, når man taler om udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen.

- Vismændene forholder sig ikke til image, branding og øget beskæftigelse i serviceerhverv, når styrelser flytter ud, for der findes altså ingen målbare metoder til det, siger hun.

Kan skabes en symbiose

Og derfor giver det god mening, når kommunerne taler om effekten ved at få statslige arbejdspladser ud i yderområderne.

- Det er bestemt en rimelig reel indvending, kommunerne kommer med. For eksempel taler man om, at man gerne vil have Energistyrelsen til Esbjerg, og det kan måske give en symbiose med de energimæssige aktiviteter og de to universiteter, der allerede er i byen, siger Anne-Mette Hjalager.

I går begyndte flere Venstrefolk en underskiftindsamling på gader og stræder for at støtte flytningen af statslige arbejdspladser.

Og 40 kommuner kræver nu handling fra politikerne. Anført af Landdistrikternes Fællesråd slår de til lyd for, at politikerne skal forbedre de basale rammevilkår for Danmarks landdistrikter og lancerer i den forbindelse en større kampagne.