Præster nedbrudt af mobning og stress: Bliver sendt på otte ugers ophold med yoga og massage

Flere af landets stifter forsøger nu at komme stressramte præster til undsætning.

Det er her på refugiet, Den Gamle Avlsgård i Ribe, hvor de stressede præster igen kan komme til hægterne. Kontorchef i Ribe Stift Elisabeth Aggerbeck, der her ses på billedet, har en forventning om, at opholdet forkorter præsternes sygdomsperiode.

Yoga, fysioterapi og sund kost er noget af det, som skal hjælpe de præster, der går ned med stress.

Ribe, Viborg, Roskilde og Københavns Stifter er gået sammen om at hjælpe stressramte præster.

I Ribe Stift skal det blandt andet ske med et otte ugers ophold for de stressramte på refugiet Den Gamle Avlsgård i Ribe.

- Det er et tilbud, der favner den enkelte. De penge, vi betaler for det, vil komme igen mange gange, for vi tror, at det vil forkorte sygdomsperioden, fortæller kontorchef i Ribe Stift Elisabeth Aggerbeck.

Samtaleterapi og mobilforbud

På den Gamle Avlsgård kan de stressede præster dyrke yoga, meditere, få fysioterapi, have samtaler med en psykoterapeut, få massage og sund kost for at komme på rette spor igen.

Desuden er mobiltelefonen forbudt på stedet, så præsterne ikke bliver forstyrret.

Laila Bro, der er psykoterapeut og indehaver af Den Gamle Avslgård, forklarer, at der er fokus på både kroppen og sindet.

- Når man er ramt på den måde, så bliver mange af symptomerne fysiske. Derfor er det vigtigt, at vi også har kroppen med, siger hun.

Forløbene bliver skræddersyet til hver enkelt.

- Vi er forskellige mennesker, og vi bliver ramt forskelligt. Mange af symptomerne kan godt være ens, men de kan påvirke os forskelligt, siger Laila Bro.

Kunne ikke løfte skovlen ved begravelsen

For tre år siden skrev Henrik Vejlgaard Kristensen, der er sognepræst i Varde, en afhandling om stress blandt præsterne.

Flere af dem, han interviewede, havde fysisk mærket konsekvenserne.

- For eksempel ved en begravelse kunne vedkommende ikke løfte skovlen, da der skulle kastes jord på kisten. Derefter blev vedkommende sygemeldt, siger Henrik Vejlgaard Kristensen.

Ifølge Henrik Vejlgaard Kristensen skyldes stressproblemerne, at præsterne har et ensomt arbejde, de bliver mobbet af andre præster eller har et krævende menighedsråd.

Han hilser det nye projekt velkommen, især fordi der både er fokus på krop og sind.

- Præster arbejder jo meget med hovedet, taler med mange folk og holder prædikener. Lige netop der er det godt at huske, at man har en krop, der skal fungere, siger Henrik Vejlgaard Kristensen.

Går nye veje

Flere rapporter har vist, at arbejdsmiljøet i Folkekirken er skidt.

Mobning har været et stort problem i folkekirken i flere år. En undersøgelse fra 2017 viste, at hver fjerde præst følte sig mobbet.

Derfor er det nødvendigt at gå nye veje, når sognepræster skal behandles for stress, mener Hans Vium Mikkelsen, der er rektor hos Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter i Løgumkloster.

- Jeg tror, det er vigtigt, at man forsøger at gå nye veje. Der er ikke én vej, der er den rigtige. Og så skal man kigge på, hvem der har brug for hvilke tilbud, siger Hans Vium Mikkelsen.

  • Præsterne, der er ramt af stress, skal kunne komme sig i de rolige omgivelser på Den Gamle Avlsgård i Ribe. (Foto: © Den Gamle Avlsgård)
  • Ribe Stift tilbyder et ophold på i alt otte uger. (Foto: © Bo Bechsgaard DR Syd)
  • Præsterne bliver blandt andet tilbudt yoga, massage, sund kost og samtaleterapi. (Foto: © Den Gamle Avlsgård)
  • Desuden kan de også blive plejet med fysioterapi og meditation. Og der er et forbud mod mobiltelefoner, så præsterne ikke bliver forstyrret. (Foto: © Den Gamle Avlsgård)
1 / 4

Hans Vium Mikkelsen er ikke tvivl om, at et ophold væk fra hverdagens præstebolig kan få stor betydning.

- Præsterne har ofte en embedsbolig, og de er tæt tilknyttet til der, hvor de bor. De bor på deres arbejde, og der kan det være en stor fordel at komme væk fra det, så man kan komme frisk tilbage til sit arbejde, siger Hans Vium Mikkelsen.

Projekterne er finansieret af Folkekirkens Fællesfond og varer til foråret 2021.