Fem procent af patienterne på landets skadestuer bærer på multiresistente bakterier.
Det viser helt ny forskning, som eksperter fra Sygehus Sønderjylland står bag.
Et resultat, der kalder på handling.
Det mener Christian Backer Mogensen, der er overlæge på Sygehus Sønderjylland og professor ved Syddansk Universitet – og som er én af forskerne bag undersøgelsen.
- Jeg synes, det er så mange, at vi er nødt til at være bevidste om, at det ikke må sprede sig. Hverken på sygehusene eller ude i samfundet, siger han.
- Og vi skal gøre alt for at reducere brugen af antibiotika. Vi skal gøre alt for at have hygiejnen i orden på sygehusene. Det er vi blevet helt overbeviste om nu. Det er en øjenåbner for os.
Ifølge overlægen er sygehusets personale nu blevet instrueret i, hvordan de skal være særligt påpasselige, når de har kontakt med patienterne.
Baseret på otte skadestuer
Den nye forskning er baseret på otte skadestuer rundt om i landet fordelt på fire regioner.
Det er første gang, at danske forskere undersøger omfanget af smitte med resistente bakterier. For det kan få fatale følger, hvis en patient bærer på bakterierne. Så bliver det nemlig sværere at behandle dem.
Det siger Helene Skjøt-Arkil, der er lektor i akutmedicin på Sygehus Sønderjylland, og som også er én af forskerne bag projektet.
- Hvis du går hen og bliver syg og får en infektion, så er det svært for os at behandle dig. Det er svært at finde noget antibiotika, der lige kan dræbe den bakterie, du har.
Bakterier fra udlandsrejsen
Ifølge Christian Backer Mogensen kan smitten starte, hvis en patient for eksempel har været på udlandsrejse til Asien, kommer hjem med resistente bakterier og får en svær urinvejsinfektion.
-Så står vi dér og ved ikke, hvilken antibiotika vi skal bruge. Vi har måske et enkelt tilbage i skuffen, måske har vi ingenting. Det er det, vi kan risikere fremover, at der kommer flere og flere, som vi ikke har en god behandling til.
Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at flere vil dø af multiresistente bakterier end af kræft om 15 til 20 år.