Nu skal der ryddes op efter en af Danmarks største miljøsager

Anden del af udgravningen af giftig jord fra en af danmarkshistoriens største forureningssager i Kærgård Plantage ved Vesterhavet begynder i dag.

I dag begynder oprydningen af forurenet jord fra grube 3 og 4 i Kærgård Plantage. (Foto: © Poul Erik Jensen- DR Syd)

Anden fase i oprydningen efter en af Danmarkshistoriens største miljøsager begynder i dag i Kærgård Plantage ved Vesterhavet.

Forureningen stammer fra det daværende Grindstedværk, der fra 1956 til 1973 ledte store mængder kemikalier, deriblandt 340 tons klorerede opløsningsmidler, ud i Grindsted Å og Kærgaard klitplantage.

Men det er nærmest et umuligt projekt at rense det store område mellem Vejers og Henne Strand, hvor det tidligere Grindstedværkkørte tankvogne med giftigt spildevand ud i plantagen og gravede det ned i huller - eller gruber - i klitterne.

Gennem årene har der været stor udsivning af forurening fra gruberne, så i mange år har der været badeforbud ved stranden og store gule skilte, der advarer mod ophold i området.

Jorden er stadig giftig længe endnu

I dag begynder så anden del af oprydningen som begyndte for fem år siden med udgravningen af de første to gruber ud af seks.

Men selvom man nu bortgraver forurenet jord fra de to næste gruber i klitterne, så er jorden stadig giftig i Kærgård Plantage mange år endnu, siger Jørn Lehmann Petersen, der er formand for miljøudvalget i Region Syddanmark:

- Det gode er jo, at vi får fjernet det, der er kilderne til, at der strømmer forurening ned mod havet, men problemet er, at der er sivet en masse giftige stoffer ud fra de to store gruber, som vi begynder på nu og de to, der allerede er gravet ud, siger han.

Ingen badning foreløbig

Og så skal man ikke regne med at kunne bade i området foreløbig, siger Jørn Lehmann Petersen.

- Forureningen er jo bredt ud i et meget stort område, så det er fysisk umuligt at grave det væk, så der går stadig mange år, før man kan ophæve det badeforbud, der er, siger han.

Region Syddanmark har forskellige metoder til at rense den jord, der ikke kan graves væk. Men Jørn Lehmann Petersen tør ikke love, at området nogensinde bliver helt fri for forurening.