Niqab-klædt kvinde skulle holde oplæg: Blev bortvist af skoleleder

Skolelederen ville ikke være vidne til, at loven blev brudt på hans skole.

Ved en niqab er det kun øjnene, man kan se (arkivfoto). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Skoleleder Claus Holm på Grønvangskolen i Vejen afviste at lade en muslimsk kvinde i niqab tale med eleverne på skolen, fordi kvindens tildækning strider imod loven, det såkaldte tildækningsforbud.

Det skriver JydskeVestkysten.

Kvinden, der fulgtes med en anden muslimsk kvinde med tørklæde, var inviteret af et lærerteam for at tale med skolens ældste elever.

Skolelederen var ikke informeret om, at de to muslimske kvinder ville komme. Derfor kontaktede Claus Holm dem, da han så dem på skolen.

- Jeg spurgte, om hun ikke kunne tage niqaben af, mens hun talte til eleverne, men det ville hun ikke, selvom vi var enige om, at det var et brud på loven.

Derfor mente skolelederen ikke, at han kunne lade kvinden med niqab møde eleverne.

- Som offentlig virksomhed skal vi jo overholde landets love. Der kunne også være elever, der synes, det var provokerende. Jeg havde ikke lyst til, at der skulle opstå konflikter på grund af det.

(Foto: © Grafik: Emil Thorbjönsson, DR Nyheder)
(Foto: © Grafik: Emil Thorbjönsson, DR Nyheder)

Elevrådsformand bakker op

Skolens elevrådsformand, 15-årige Mikkel Erikstrup, ærgrer sig over, at eleverne ikke fik mulighed for at møde de to kvinder.

Det havde været en vigtig dialog for at få andre perspektiver på tingene, mener han.

Alligevel har han fuld forståelse for skolelederens beslutning.

- Når hun møder op i niqab og får at vide, at hun enten må gå eller skifte til eksempelvis et tørklæde, så synes jeg, det er fair, at hun skal gå, hvis hun ikke gør det, fordi det er ulovligt at bære niqab offentligt i Danmark, siger elevrådsformanden.

De to muslimske kvinders møde med skolens 7., 8. og 9. klasser skulle nedbringe fordomme og give de unge en bedre forståelse for, hvorfor muslimske kvinder går tildækket.

Hvordan skal man møde og forstå kvinder, der går med niqab, hvis man ikke må tale med dem?

- Hvis hun vil have dialog med landets skolebørn, må hun først og fremmest overholde landets love, svarer Claus Holm.

Alternativet: Hun er ikke hans ansvar

Integrations- og udlændingeordfører fra Alternativet, Carolina Magdalene Maier, er ikke begejstret for skolelederens håndtering af sagen.

- Hun er ikke en ansat eller en elev, men en besøgende. Hun er ikke hans ansvar, og det er ikke ham, der skal eksekvere lovgivningen. Jeg synes, at han træffer en ærgerlig beslutning.

Skolelederen burde i stedet have kontaktet politiet, hvis han ville gøre noget ved sagen, siger Carolina Magdalene Maier.

Radikale Venstre stemte ligesom Alternativet imod vedtagelsen af tildækningsforbuddet, men Radikale Venstres integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, mener alligevel, at Claus Holm gør det rigtige i situationen på Grønvangskolen.

- Jeg kan godt forstå, at skoleederen bortviser hende. Der er lavet en lov om, at man ikke må have sådan en beklædning på i det offentlige rum, så jeg synes ikke, at man kan kritisere ham. Skolelederen følger loven.

De er alle enige om, at det er ærgerligt, at de to kvinder og eleverne ikke fik mulighed for at møde hinanden.

- Vi ville gerne have haft dialogen, men det er et problem, at hun kommer niqab, når det er forbudt, siger Claus Holm.

Skolens bestyrelse bakker også op om skolelederens beslutning. Episoden, der fandt sted onsdag, har i dag givet anledning til debat på Grønvangskolen.