Erfaringer, udfordringer og tanker om arbejdslivet er på dagsordenen, når karrierekvinder fra Aabenraa og omegn mødes i den lokale afdeling af netværket Ladies First.
Initiativet i den sønderjyske by er helt nyt, og bag det står Christina Skærbæk, der til daglig arbejder hos Danfoss Power Solutions.
- På mit arbejde er jeg omgivet af mænd, og jeg vil gerne se kvinder, som ikke er påvirkede af den indflydelse, som mænd nogle gange har.
- Det er vigtigt at understrege, at det ikke er fordi, vi ikke kan lide mænd. Men der kommer bare nogle andre diskussioner ud af, at det er et rent kvindenetværk, siger hun.
Dét kan Nelli Arnth fra Varde nikke genkendende til. Da hun i sin tid sagde sit fuldtidsjob op for at blive selvstændig grafiker, drømte hun samtidig om at blive mor. De tanker luftede hun ved netværksarrangementer og på iværksætterkurser, der primært havde mandlige deltagere.
- Da jeg skulle forklare, at min største udfordring var, at jeg ønskede at blive mor inden for en nær fremtid, og at jeg ikke ønskede at arbejde 80 timer om ugen, stirrede de tilbage på mig med et tomt blik.
- Jeg kan huske, at der var én, der kiggede på mig og sagde: ’Det, tror jeg, bliver meget svært’. Det var en by i Rusland for dem, og jeg følte ikke, at jeg kunne få sparring om de bekymringer, som fyldte mest hos mig i forhold til at springe ud i livet som selvstændig, siger hun.
Dengang boede Nelli Arnth i Aarhus og meldte sig ind i Ladies First's afdeling der. Da hun for fire år siden flyttede til Varde, var hun med til at stifte det lokale netværk ’Kvinder og karriere’, som siden har fået 827 medlemmer.
- Jeg har ikke mødt mandlige iværksættere, der har kunne tage de samtaler og give mig noget som helst rådgivning i retning af, hvordan man balancerer barselsliv med det at være selvstændig, siger hun.
Ligesom mænd har kvinder brug for sparring
Ifølge netværksekspert og forfatter til flere bøger på området Charlotte Junge skyder flere karrierenetværk kun for kvinder op, fordi der er et behov.
- Vi har brug for at sparre med og spejle os i hinanden – i andre som har det samme liv og karriere. Mændene har i årtier og århundreder haft klubber og loger, hvor de har været sammen og givet hinanden sparring og spejling, og det har kvinderne også brug for, siger hun.
At kvinderne først i nyere tid er kommet med på netværksbølgen, skal ifølge Charlotte Junge ses i lyset af, at de først fik stemmeret i 1915 og først for alvor kom ud på arbejdsmarkedet op gennem 1960’erne og 1970’erne.
- Kvinder har traditionelt haft andre former for netværk, altså nære sociale netværk i lokalsamfundene, men nu er tiden inde til karrierenetværk. Det har faktisk været undervejs i det seneste årti, siger Charlotte Junge.
Hun understreger, at kvindenetværk ikke skal udelukke sparring på tværs af køn, for dér kan der også være meget at lære.
- Vi skal bestemt også netværke på tværs og med hinanden. Det giver bare god mening at have begge dele, fordi det er nogle forskellige ting, vi drøfter i de forskellige sammenhænge, siger Charlotte Junge.
En helt ny verden
En af dem, der har meldt sig ind i Aabenraas nye netværk, er Lone Porsgaard Rasmussen, som er direktør for virksomheden Dansk Varebilindretning.
- Jeg er indehaver af en lille håndværkervirksomhed, så de seneste 15 år har det godt kunnet føles som om, at jeg ikke har set en eneste kvinde i løbet af min arbejdsdag, fortæller hun.
Netværket holdt sit første møde i sidste uge, og det har uden tvivl sin berettigelse, mener Lone Porsgaard.
- Det var en helt ny verden, der åbnede sig. Jeg er selv meget udadvendt og frembrusende, og det er ikke alle kvinder, der er det. Det kan godt være, at jeg kan lære lidt om situationsfornemmelse og etikette, siger hun.
- Det kan også være, at jeg den anden vej kan lære andre kvinder lidt om, at situationsfornemmelse og etikette ikke altid er det, man skal praktisere, hvis man også gerne vil udvikle sig og skabe en anden tilværelse, siger hun.
Kvindenetværk kan bruges til rekruttering
Hos Aabenraa Erhvervsforening kigger de nysgerrigt med fra sidelinjen, efter byen har fået sin egen afdeling af Ladies First. For det nye netværk kan få positiv betydning for det lokale erhvervsliv, fortæller foreningens direktør Helle Malene Olsen.
- Det kan give kvindelige medarbejdere mulighed for at udvikle sig. Og virksomhederne kan måske få lettere ved at tiltrække og fastholde kvindelige medarbejdere, siger hun.
Spørger man Charlotte Junge kan netværksgrupper som Ladies First også være med til at sætte mindre byer på landkortet.
- Det kan få ganske stor betydning. Det lyder måske lidt vidtløftigt, men det kan få byen eller området endnu mere på landkortet: En karrierekvinde vil måske ikke betænke sig så meget ved at flytte til området, fordi der også er et kvindekarrierenetværk og i det hele taget et aktivt erhvervsliv, siger hun.