Naboer til kampfly: Havde vi ikke råbt vagt i gevær, var der sket et overgreb på Skrydstrup

Skrydstrupborgernes kamp fik Forsvarsministeriet til at lytte.

Det kan betale sig at råbe vagt i gevær - også selvom man ikke er soldat, men menig borger.

For forsvarsministeren har lyttet til de vrede og frustrerede naboer til flyvestationen i Skrydstrup.

På et borgermøde torsdag aften kom det frem, at F35-flyene placeres længere væk fra Skrydstrup by end oprindeligt tænkt.

Det sker efter, der i måneder har været massive protester fra beboerne i området over udsigterne til store støjgener.

Selvom borgerne i Skrydstrup har fået forsvarsministeriet til at lytte slutter kampen ikke her. Næste udfordring er støjgenerne fra de fly, der kommer ind over byen. (Foto: © Julie Bender Thomsen, DR)

I spidsen af protesterne står Per Bromann, der er formand for Flyvestations Skrydstrups Naboer, der ser beslutningen som en succes. Han er stolt over borgernes kamp.

- Havde vi ikke råbt vagt i gevær, var der sket et overgreb på Skrydstrup by, slår han fast.

Også foreningens næstformand Agnes Rosenlund er lettet.

- Jeg synes, at det er glædeligt, at de har lyttet og forstået, at der er et problem. Jeg er rigtig glad for, at de lover åbenhed fremad, siger hun.

Naboprotest er afgørende

Omplaceringen af flyene betyder, at ingen naboer til Flyvestation Skrydstrup er tvunget til at flytte i forbindelse med bygningen af den nye hangar til F35 flyene.

Flyene kommer til at holde til i det sydvestlige hjørne af flyvestationen - en placering, som beboerne selv pegede på som en bedre løsning.

Koncernstyringsdirekør i Forsvarsministeriet Per Pugholm Olsen indledte derfor også torsdagens borgermøde med et ”undskyld”.

Agnes Rosenlund, der er næstformand i Flyvestation Skrydstrups Naboer, glæder sig over, at der nu bliver lyttet til borgernes protester. (Foto: © Julie Bender Thomsen, DR)

- Der er ingen tvivl om, at hvis de ikke havde råbt vagt i gevær, have vi fortsat ufortrødent, erkender han.

Han forklarer, at på grund af borgernes protester er man nået frem til en bedre løsning. Derfor takker han også borgerne.

Det er kun den første sejr

Men på trods af at Forsvarsministeriet nu har rykket på protesterne, har naboerne stadig bekymringer. For selvom støjen bliver mindre, når flyene flyttes, kommer det ikke til at forhindre støj helt.

Pia Sind, der er en af de nærmeste naboer til flyvestationen, kan stå og se på landingslysene fra de nuværende F16 fly. Hun har ikke armene op over hovedet.

- Det ændrer ikke noget ved den overflyvning og den irritation, som det jo rent faktisk er. Og det ændrer heller ikke noget ved, at mit hus bliver mindre værd. Når jeg skal flytte, kan jeg så overhedet få det solgt?

Selvom Per Bromann, der er formand for Flyvestation Skrydstrups Naboer, ikke mener, at kampen er slut endnu, ser han Forsvarets flytning af nye kampfly som en succes. (Foto: © Julie Bender, DR)

Formand for Flyvestation Skrydstrups Naboer Per Bromann forklarer, at det her kun er begyndelsen.

-Den første sejr er hjemme, men det er jo en lang kamp endnu. Nu kommer det helt store spil, der handler om, hvor meget flyene larmer, når de flyver.

F35 flyene er slet ikke bygget færdige endnu, og derfor kom forsvaret ikke med nye støjundersøgelser, der kunne fortælle, hvor store støjgenerne er, når de er i luften.

- Når det kommer, vil det blive udfordret, siger Per Bromann.