Det kan lyde mærkeligt, at en dansk soldat i den tyske hær lige er blevet bisat i Frankrig.
Når man lægger til, at det er 108 år siden, han døde, bliver det ikke lettere at forstå.
Ikke desto mindre er det den sande historie om Erik Petersen Skøtt, der i 1916 omkom på vestfronten i Første Verdenskrig.
- Det er jo lidt historiens vingesus, vi er udsat for her, siger Morten Bang.
Han er barnebarn til soldatens bror og en af de nulevende slægtninge, der er inviteret med til bisættelsen den 15. juni.
Det er ikke en helt tilfældig dato.
Skelet med navneskilt
Det kræver lidt historieundervisning at forstå, hvorfor en mand med mellemnavnet Petersen blev tysk soldat.
Efter Danmark tabte krigen i 1864, blev det nuværende Sønderjylland indlemmet i det tyske kejserrige.
Da Første Verdenskrig brød ud i 1914, blev tusindvis af unge mænd fra landsdelen indkaldt til hæren – selvom mange af dem ikke brød sig om Tyskland.
Erik Petersen Skøtt var en af dem.
Han blev født i nærheden af Haderslev i 1895 og døde ved Verdun i Frankrig i 1916.
Først i 2023 blev hans jordiske rester fundet ved et tilfælde.
- Man er i gang med noget entreprenørarbejde, og så dukker han op af jorden med sit navneskilt om halsen, siger René Rasmussen.
Han er museumsinspektør på Sønderborg Slot og forsker i historien om de unge sønderjyder, der blev sendt i krig mod deres vilje.
Historikerne anslår, at mellem 30.000 og 35.000 sønderjyder kæmpede på tysk side. Godt 5.200 vendte aldrig hjem.
- Vi hører flere gange om måneden fra efterkommere eller slægtninge til soldater, som har et personligt forhold til den her del af historien. Det berører rigtigt mange, siger René Rasmussen.
Talte aldrig om det
I 1924 fik de så en særlig sønderjyske kirkegård i byen Braine 100 km nordøst for Paris.
Den 15. juni fylder kirkegården 100 år, og i den anledning er flere sønderjyske borgmestre rejst sydpå for at fejre jubilæet.
- Vi skal huske de unge sønderjyder, der skulle kæmpe en krig, der ikke var deres. Det var en forfærdelig krig, og det er godt at blive mindet om, hvorfor vi i dag kæmper for freden og fællesskabet, siger Mads Skau (V), borgmester i Haderslev Kommune.
Selvom krigen sluttede for over 100 år siden, og Sønderjylland har været en del af Danmark siden 1920, er historien stadig tæt på for Morten Bang.
Også selvom han aldrig havde hørt om sin slægtning Erik Petersen Skøtt, før de jordiske rester dukkede op sidste år.
- Min morfar Marius var også med i krigen, men det var så traumatisk for ham, at han aldrig talte med nogen om den. Jeg har spurgt rundt om i familien, og ingen har heller hørt ham fortælle om sin døde bror.
Sidste år gav det danske Folketing en halv million kroner til soldaterkirkegården i Braine.
Pengene skulle bruges på at sætte stedet i stand til jubilæet, og Morten Bang er glad for, at historien på den måde bliver holdt i live.
- Jeg kan huske som barn at sidde i den lokale kirke og se på mindetavlen med navnene på de omkring 100 døde soldater bare fra Toftlund, hvor jeg kommer fra. Så vi sønderjyder tager ikke danskheden for givet, siger han.
Du kan læse mere om sønderjyderne i Første Verdenskrig her.