Med sin eventyrlige hvide farve og majestætiske holdning skridtede hesten med navnet Malgré Tout over den gamle dansk-tyske grænse og ind i Sønderjylland, efter landsdelen igen var blevet dansk.
Det skete for øjnene af mange tusinde mennesker den 10. juli 1920. På hesten sad en bevæget kong Christian 10., der kunne byde sønderjyderne 'velkommen hjem'. Genforeningen var en realitet.
Siden har billederne af kongen på den hvide hest stået mejslet ind i historiebøgerne som et ikonisk øjeblik.
I dag blev det markeret med kransenedlæggelse og sang ved det sted, hvor hesten er stedt til hvile, nemlig Visborggaard Slot i Hadsund.
- Malgré Tout fik en stor betydning. Det var et lille skridt for hesten, men dagen var et stort skridt for Danmark, siger Susanne von Platen-Hallermund, der ejer slottet med sin mand.
Det berømte ridt blev markeret sammen med Grænseforeningen Mariagerfjord, for dyret var en lige så vigtig del af fejringen, siger formand Ib Skafte.
- Hesten var det, folk snakkede om først. De kunne se den på billederne.
En hemmelig baggrund
Ifølge Susanne von Platen-Hallermund var det ikke kendt i den bredere offentlighed, at kongens hvide hest kom fra et slot i Hadsund.
Her havde den daværende greve tilbudt, at kongen kunne låne hesten og på den måde opfylde profetien om, at den danske konge ville komme ridende på en hvid hest, når Sønderjylland blev genforenet med Danmark.
- Det har lidt været en hemmelighed, hvor Malgré Tout kom fra. Den har været en del af historien, uden at dens oprindelse var en del af det.
Graven er et tilløbsstykke
Få år efter genforeningen måtte Malgré Tout aflives på grund af sygdom, og hesten blev begravet på en høj nær Visborggaard Slot.
- Aftalen var, at Malgré Tout altid skulle kunne se ned til slottet, siger Susanne von Platen-Hallermund.
Efterfølgende blev der rejst en mindesten for den danmarksberømte hest, og ifølge slotsejeren er graven også i dag et tilløbsstykke blandt de besøgende, både dem med og uden royale titler.
- Når dronningen er i nærheden, vil hun også gerne op og se stenen.
Ifølge Susanne von Platen-Hallermund var der oprindeligt planlagt et større arrangement, hvor de lokale rideskoler skulle have været med, men det satte coronavirus en stopper for.
- Dengang hyldede vi det i pomp og pragt, og i dag hylder vi det i ære og stilhed.