Der er stadig mange virksomheder, der har brug for hjælp til at undgå at måtte dreje nøglen om.
Sådan lyder det fra projektet Early Warning, der hjælper virksomheder, der er på vej mod konkurs, med at komme på ret køl igen.
Early Warning blev etableret i 2007, og er et projekt under Erhvervsstyrelsen, som er forankret i de regionale væksthuse.
I 2013 var der 652 virksomheder. som ønskede rådgivning fra Early Warning.
I 2014 er det tal kun faldet med 76 virksomheder til 576, og selvom det er et fald er det et tegn på, at krisen stadig berører mange, siger Svend Røge, der er projektleder i Early Warning.
- Det er et meget lille fald, når man tager i betragtning, hvordan krisen har udviklet sig. Alle snakker om, at det faktisk går godt i dag, men der er stadig mange kriseramte virksomheder, siger Svend Røge.
Helt nye typer virksomheder søger rådgivning
Antallet af virksomheder, der søger hjælp hos Early Warning har været forholdsvist stabilt de sidste mange år. Men typerne af virksomheder, der har behov for hjælp har forandret sig, siger Svend Røge.
- I starten var det primært de helt unge virksomheder på 1-3 år, som ikke havde den nødvendige robusthed, der modtog hjælp. Men i dag er det ældre virksomheder, der har satset på nye produkter eller nye markeder, og det ikke er gået som de havde håbet, forklarer han.
- Eller også er det nye virksomheder, hvor der skal investeres mange penge, og der er ting der tager længere tid, som betyder, at de ender i en krise situation, siger Svend Røge.
Ser det med friske øjne
I Syd- og Sønderjylland var der i sidste år 134 nye virksomheder, der søgte rådgivning hos Early Warning. Også her er det bemærkelsesværdigt, at det tal kun faldet med seks virksomheder i forhold til 2013.
Frivillig rådgiver i Early Warning, Søren Strunge er en af dem, der kommer ud og snakker med virksomhederne:
- Hvis folk har et kæmpe overtræk på kassekreditten og skændes om økonomien, for eksempel i en mand- og konevirksomhed, så er det svært at tænke kreativt. Mange synes derfor det er rart at få friske øjne på sagen, og nogen konkrete råd til at handle anderledes, siger han.
Rådgivningen falder i god jord hos mange, vurderer Søren Strunge.
- Det er naturligvis ikke noget man praler af, når der er behov for kriserådgivning, men når det så lykkes, og det går godt, så er der mange, der henvender sig efterfølgende, og udtrykker deres taknemmelighed. Det er en rigtig dejlig fornemmelse, siger Søren Strunge.