Kontanthjælpsmodtagere vil ikke studere

Discountrugbrød og torskerogn. Unge kontanthjælpsmodtagere skal til at leve som studerende

Unge under 30 år, som ikke har en uddannelse må vinke farvel til kontanthjælpen. I stedet får de den lavere uddannelseshjælp, som svarer til SU. (© DR)

Fra d. 1. februar kommer 52.000 unge kontanthjælpsmodtagere for alvor til at mærke effekten af den kontanthjælspreform, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Den siger, at alle unge under 30, som ikke har en uddannelse, mister kontanthjælpen og i stedet får et beløb svarende til SU.

Men de unge skal ikke kun indstille sig på strammere budgetter. De af dem, som bliver erklæret uddannelsesparate skal også til at se sig selv som studerende, og det er svært for en stor del af dem.

Indkomsten bliver halveret

Før nytår kunne udeboende mellem 25 og 30 år få 10.500 kroner om måneden i kontanthjælp. Men det beløb, som fremover går ind på kontoen er kun godt det halve, nemlig 5.753 kr.

- Det er der jo ingen, der er glade for. Der er jo ingen, der er glade for perspektivet om at skulle få færre penge, siger jobcenterchef i Sønderborg Kommune Anne Kirk.

De unge kan dog beholde den nuværende ydelse i særlige tilfælde, hvor kommunen vurderer, at de ikke er i stand til at gennemføre en uddannelse.

Unge har svært ved at se sig selv i uddannelse

I Syd- og Sønderjylland er der godt 4000 kontanthjælpsmodtagere under 30 år. Heraf er de 2000 blevet vurderet uddannelsesparate. Men den vurdering er de unge ofte ikke enige i.

- De unge ser ikke altid sig selv med så mange ressourcer som vi ser dem med. De er ikke altid enige i, at de er parat til at begynde en uddannelse, siger Anne Kirk.

Den oplevelse kan kontorchef i Esbjerg Kommune, Frank Sørensen genkende.

- For nogle af de unge er det noget nyt, at de i det hele taget skal til at tænke på uddannelse, men så er det op til os at forklare dem, at det er en regeringsbeslutning, og at uddannelse er vejen frem til et job, siger han.