Krudtrøg, kanonild og granatsplinter kommer til at fyge gennem luften på hærens skydeterræn i Oksbøl i dag.
Tre gamle kanoner fra 1864 skal i dag affyres på Hærens Kampskole i Oksbøl, som et led i den videnskabelige dokumentation af begivenhederne under krigen i 1864.
- Det bliver første gang i 150 år, at kanonerne får lejlighed til at vise, hvad de duer til overfor en af datidens fregatters skibsside, siger direktør for Fregatte Jylland, Benno Blæsild.
Highspeed-kameraer måler kanonkuglerne
Det er Historiecenter Dybbøl, Dannevirke Museum og Fregatten Jylland er gået sammen om at affyre kanonerne de gamle kanoner.
Affyringerne skal vise, hvordan de gamle skibskanoner egentlig opførte sig, når de var i kamp, ligesom kanonkuglernes effekt skal dokumenteres med moderne måleudstyr. - Vi har forsvaret med inde over, der laver optagelser med highspeed-kameraer og radarmålinger på projektilernes baner, så vi kan få målinger på, hvor præcist det her artilleri egentlig er. Det er det helt nye her, siger Bjørn Østergaard, centerleder på Historiecenter Dybbøl.
Genskabte Fregatten Jyllands skibsside for at gennemhulle den
Fregatten Jyllands skibstømrere har til lejligheden genskabt et udsnit af Jyllands skibsside i fuld størrelse.
Den kanon der skal gennemhulle den seks kvadratmeter store og 50 cm tykke skibsside af massivt egetræ er faktisk en af Fregattens egne originale kanoner, som var ombord under slaget ved Helgoland.
Fregatten Jylland blev i under søslaget 1864 ramt af op mod 25 fuldtræffere. En ramte styrbords skibsside. Den slog tre mand ihjel og sårede de resterende seks ud af kanonbesætningen på ni mand.
Museumscenter Dybbøl Banke deltager også i forsøgsskydningen med en af landartilleriets feltkanoner, som skal dokumentere Dybbøls kanoners virkning overfor den preussiske angrebsstyrke.