Vissent græs, tørre kvashegn, stråtækte ferieboliger og ældre sommerhuse i træ.
- Det er én stor krudttønde. Og det er hul i hovedet, at der ikke bliver indført et afbrændingsforbud øjeblikkeligt.
Sådan lyder bekymringen fra Jette Schousboe Rasmussen, der er indehaver af Blåvand Feriehusudlejning. Hun har før oplevet brand i området og er derfor nervøs for, at det vil ske igen, når det er så tørt som nu, fortæller hun.
- Jeg ved, hvor hurtigt det går. Det springer 10-20 meter, og du kan slet ikke nå at gøre hverken det ene eller det andet. Det er bare med at komme væk.
Blåvand ligger i Varde Kommune og her er tørkeindekset mandag 10 – ligesom det også er på landsplan. Det er tredje dag i træk, det ligger på 10, og det er første gang, tørkeindekset når sit maksimale niveau siden sommeren 2018.
Beredskabschef: Forbud er et stort indgreb
Kigger man på brandfare.dk er brandfaren i Varde Kommune ’høj’, og det er ifølge Beredskabschef i Sydvestjysk Brandvæsen, Jens Mølgaard, ikke nødvendigvis nok til at indføre et afbrændingsforbud.
- Jeg trækker den så langt, jeg overhovedet kan, og jeg er nogle dage derfra endnu i hvert fald. Det er jo en stor indgriben i folks privatliv, hvis jeg trækker afbrændingsforbudskortet, siger han.
Jens Mølgaard forstår dog godt Jette Schousboe Rasmussen bekymring, men han tror også på, at folk tænker sig om, siger han.
- Hvis man ikke er meget omhyggelig med det, man laver – altså griller på fast underlag og så videre - kan situation blive meget alvorlig her i sommerhusområdet, siger han.
Ifølge Jens Mølgaard er det muligt at lave lokale afbrændingsforbud - eksempelvis i sommerhusområdet ved Blåvand. Men det er for svært at kommunikere ordentligt ud, mener han.
- Det er min erfaring, at det fungerer bedst, hvis et afbrændingsforbud gælder over hele kommunen. Ellers går det op i hat og briller, hvis man må det ene i et område, men fem kilometer væk, må du ikke.
Her kan du se, hvordan tørkeindekset har været tidligere år.
Er ikke rykket ud til naturbrande
Ifølge Jens Mølgaard er det ham og de øvrige beredskabschefer i de danske brandvæsner, der laver en individuel vurdering, om der skal indføres afbrændingsforbud i de kommuner, brandvæsenet dækker.
- Vi kigger på tørkeindeks, brandfare og så ser vi på, om vi begynder at rykke ud til naturbrande i eksempelvis grøftekanter, som er antændt af cigaretskodder eller varmen fra glasflasker, der bager i solen.
Og det gør de altså ikke endnu, oplyser beredskabschefen, og derfor vurderer han ikke, at det er nødvendigt at indføre et afbrændingsforbud endnu. Men det billede kan hurtigt ændre sig, siger han.
- For hver en time, der går uden vand og med sol og blæst, stiger brandfaren. Så vi følger det tæt. Vi nærmer os også Sankt Hans, så jeg kan være nervøs for, at forbuddet kommer.
Bornholm var det første sted, der indført afbrændingsforbud. Tunø i Odder Kommune og hele Samsø Kommune bliver fra tirsdag morgen klokken 08.00 nu også omfattet af afbrændingsforbud. På Anholt er der dog afbrændingsforbud året rundt.
Her kan du se, hvor høj brandfaren er, der hvor du bor.