I Sønderjylland holder man vejret. Vil det stærke bånd til kongehuset forsvinde, når Mary og Frederik overtager?

Sønderborgs borgmester håber, at det kommende kongepar vil følge i dronningens fodspor og holde ferie i Gråsten.

Mary og Frederik ses her sammen med andre familiemedlemmer i Gråsten i 2022. (Foto: © Henrik R. Petersen, RITZAU/SCANPIX)

Lige siden dronningens forældre, dronning Ingrid og Frederik 9. i 1935 overtog Gråsten Slot, har den lille sønderjyske by om sommeren taget imod dronning Margrethe.

Faktisk i så stor stil, at dronningen selv har kaldt det sit barndoms sommerhjem.

Men vil det kommende kongepar i lige så høj grad besøge det hvide slot, der oprindeligt blev opført helt tilbage i midten af 1500-tallet?

Det spørgsmål stiller flere sig lige nu i Sønderjylland.

- Det er klart, at man kan have en bekymring for, om der i det nye kongepars kalender er plads til ligeså meget fokus på Sønderjylland, på Gråsten og på området her, siger Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S).

Erik Lauritzen er socialdemokratisk borgmester i Sønderborg. Han regner med at sende en lykønskning, når kronprinsparret kan kalde sig kongepar, og en opfordring til at komme på besøg i Sønderjylland. (Foto: © Peter Øvad Halkjær, DR)

Han fortæller, at det har stor betydning, at kongehuset har så stærke bånd til Gråsten. Derfor planlægger han også at skrive en opfordring til Frederik og Mary om, at det tætte bånd fortsætter, når kommunen vil ønske tillykke med parrets nye titler senere på måneden.

Udover at det lokale handelsliv i området hvert år har stor glæde af turister, der vil se vagtskiftet eller have et glimt af kongefamilien, så betyder forholdet mere end blot det økonomiske.

Det skyldes blandt andet genforeningen i 1920, hvor Sønderjylland efter en afstemning igen blev dansk, og dronningens farfar symbolsk til hest red over den tidligere grænse mellem Kolding og Christiansfeld.

- Det var ikke en selvfølge, at området igen skulle være dansk. Vi føler os på en eller anden måde som det mest danske, der findes. Det er vi blevet bekræftet i på grund af det fokus, som kongehuset har til området, siger borgmesteren.

Her kan du høre dronning Margrethes mor, dronning Ingrid, fortælle, hvordan hun kom til at interessere sig for Sønderjylland:

Historiske bånd til Sønderjylland

Kongehusets stærke bånd til Sønderjylland bliver bekræftet af Carsten Porskrog Rasmussen. Han er historiker og museumsinspektør på Museum Sønderjylland.

- Sønderjylland har været privilegeret ved en ganske særlig kongelig interesse fra både kong Frederik og dronning Ingrid og også senere dronning Margrethe og prins Joachim og prinsesse Benedikte.

Carsten Porskrog Rasmussen siger, at kongehuset i flere generationer har haft et særligt fokus på Sønderjylland. (Foto: © Peter Øvad Halkjær, DR)

- Vi ved ikke, om der er det samme hos den kommende kong Frederik. Landsdelen kan jo håbe, siger han.

Han forklarer, at Sønderjylland er det sted, hvor de kongelige mest er til stede - bortset fra hovedstaden, hvor de bor.

Ville blive ked af det, hvis forhold ikke fortsætter

Hanne Falck-Rasmussen er 72 år og oprindeligt fra Glostrup, men har boet i Gråsten i fem år. Hun håber, at det kommende kongepar vil fortsætte med at besøge Gråsten.

- Det vil være ærgerligt, hvis tilknytningen ikke fortsætter. Jeg tror, mange håber på, at de vil fortsætte med at have relationer til Gråsten. Ellers ville jeg da blive ked af det, for det er som om, at det hænger sammen, siger hun.

Hanne Falck-Rasmussen har selv været en del af modtagelsesfesten på rådhuset, da dronningen ankom for at holde sommerferie. Hør hende fortælle om det i videoen her:

Jens Ulrich på 63 er genbo til dronningen, når hun opholder sig på slottet. Han siger, at kronprinsens familie de seneste ti år har tilbragt en del af deres sommerferie på slottet. Samtidig bider man mærke i, at slottet er blevet renoveret en del de senere år, hvilket man nok ikke ville have gjort, hvis det ikke skulle bruges fremover.

- Jeg tror bestemt, de vil fortsætte med at komme her og bruge det som et fristed, hvor de kan være lidt i fred. Det er mit indtryk, at lokalbefolkningen lader dem være i fred, siger han.

Du kan se mere om Gråsten Slot og dronningens forhold til det i dokumentaren her:

Dronningens slotte