Hospitalsdirektør om dyrere medicin: Vi må skære på lønudgifterne

Der koster nedskæringer, hvis der ikke prioriteres i den dyre medicin, siger læger.

Lægefaglig direktør på Sygehus Sønderjylland Søren Aggestrup er ikke i tvivl om, at hvis man ikke fremover prioriterer i de stigende medicinudgifter, så kommer det til at koste personale. (Foto: © Kasper Duncan Gram- DR Syd)

Gigt, sklerose, leverbetændelse og kræft. Listen over sygdomme er lang. Det samme er listen over den medicin, som sygehusene bruger stadig flere penge på.

Men hverken statsminister Helle Thorning Schmidt (S) eller Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen mener, at der fremover skal prioriteres i medicin-udgifterne. Det er lægefaglig direktør på Sygehus Sønderjylland Søren Aggestrup uenig i:

- Vi kan se, at jo flere penge, vi skal betale til medicinen, jo mere skal vi spare på alle andre ydelser overfor patienterne, siger lægefaglig direktør på Sygehus Sønderjylland Søren Aggestrup.

Nedskæringer i lønudgifter

Og hvis man ikke går ind og prioriterer i medicinen, så ved Søren Aggestrup godt, hvad der kommer til at ske: Der bliver færre ansatte på sygehuset.

- Vi er ganske enkelt nødt til at prioritere, for ellers er vi nødt til at skære andre steder, det vil sige, at det bliver på lønudgifterne. 80 procent af udgifterne til hospitalet er jo løn. Så vi kommer til at skære der, siger han.

Bivirkninger og dyr medicin

En rundspørge, som DR Nyheder har lavet til ledelsen på landets sygehuse, viser, at der er enighed om, at det fremover er nødvendigt at vælge noget medicin fra.

Det er blandt andet livsforlængende medicin til døende kræftpatienter, der koster dyrt på sygehusenes budgetter, siger Søren Aggestrup.

- Den nye medicin, der kommer frem, har ofte en meget begrænset effekt, den har måske også nogle bivirkninger og er rasende dyr, siger Søren Aggestrup.

Vi er meget tæt på at nå grænsen

På Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg betyder det nedskæringer, hvis udgifterne til medicin bliver ved med at stige, siger lægefaglig direktør Bjarne Normark.

- Som det ser ud nu, så er vi så klemt på økonomien, at vi bliver nødt til at gøre os store anstrengelser for at få det hele til at hænge sammen. Vi er meget meget tæt på grænsen, hvor vi ikke kan se os ud af det, siger Bjarne Normark.

Sidste år brugte landets sygehuse 7,5 milliarder kroner på medicin. Fortsætter udviklingen, bruger sygehusene om fem år 13,2 milliarder kroner alene på medicin.

Bjarne Normark siger, at der stadig er nogle muligheder for at lægge nogle arbejdsgange om, og at man via teknologien kan hente nogle økonomiske gevinster.