Kommunerne bør indføre whistleblower-ordninger for de ansatte. Det mener FTF, der er de offentligt ansattes hovedorganisation.
Medarbejderne skal have et sted, hvor de kan henvende sig anonymt, hvis de opdager problemer, som de ikke tør gå til ledelsen med.
Det siger Helle Hjorth Bentz, der er advokat i FTF og har arbejdet med ytringsfrihed og whistleblower-ordninger gennem 10 år.
- Der er forhold i forvaltningen, som de ansatte ikke tør stå åbent frem og udbrede sig om, medmindre det kan ske anonymt. Derfor har vi brug for whistleblowerordninger i den offentlige forvaltning, siger hun.
På landsplan er det kun seks ud af de 98 kommuner, der har indført en whistleblower-ordning. Det viser en rundspørge, som DR Syd har foretaget.
I Vejen Kommune oplyser borgmester Egon Fræhr (V), at han ikke har hørt noget ønske fra sine medarbejdere om sådan en ordning.
Men selvom medarbejderne ikke har udtrykt et ønske om det, skal kommunerne alligevel lave en whistleblowerordning, mener Helle Hjorth Bentz fra FTF.
Her har man whistleblower-ordninger
- •
De seks kommuner, der har en whistleblower-ordning, er Frederiksberg, København, Randers, Roskilde, Gladsaxe og Rudersdal.
- •
De to regioner er Region Syddanmark (pr. 1. marts) og Region Hovedstaden.