Frustrerede elever strejker i oprør: Tidsspilde at uddanne sig, hvis vi ikke sikrer klimaet

Over hele verden dropper skoleelever undervisningen for at demonstrere for klimaet - også i Danmark.

I stedet for at møde op til undervisning er en flok gymnasieelever fra Sønderborg troppet op foran byens rådhus med bannere og skilte for at demonstrere for klimaet. (Foto: © Søren Pors Grundahl, (c) DR)

’Fredag for vores fremtid’ og ’There is no planet B’.

Sådan står der på et banner og et skilt foran rådhuset i Sønderborg fredag morgen.

Elever fra Alsundgymnasiet i Sønderborg og seks andre danske gymnasier ”strejker” i dag fra undervisningen.

De mener nemlig ikke, at der er nogen pointe i at modtage undervisning, hvis politikerne ikke sørger for at sikre klodens fremtid. De vil se politisk handling nu.

Omkring 40 alsiske gymnasieelever havde derfor samlet sig foran rådhuset i Sønderborg for at demonstrere for klimaet fredag formiddag.

Elever demonstrerer i hele verden

17-årige Rasmus Madsen, som til daglig går i 2.g på Alsundgymnasiet, står bag demonstrationen i Sønderborg. Han mener, at det er på tide, at de danske politikerne tager ansvar og går forrest i kampen for et bedre klima.

- Hvis man mener, at det er vigtigt for vores fremtid, at vi går i skole, bør man også mene, at klimapolitik er vigtig. Vi vil helst undgå, at vores fremtid bliver et mareridt, siger han.

  • De unge vil med deres strejke vise, at der ikke er nogen grund til at sikre deres fremtid med uddannelse, hvis ikke politikerne vil sikre klimaet. (Foto: © Søren Pors Grundahl, (c) DR)
  • 17-årige Rasmus Madsen står bag demonstrationen i Sønderborg fredag. (Foto: © Søren Pors Grundahl, (c) DR)
  • Gymnasieelever fra Sønderborg mødtes foran byens rådhus kl. 9 fredag formiddag for at male skilte til dagens demonstration. (Foto: © Søren Pors Grundahl, (c) DR)
  • Den verdensomspændende skolestrejke sker efter 15-årige Greta Thunberg fra Sverige valgte at strejke fra skolen i tre uger op til Riksdagsvalget i Sverige for at sætte fokus på klimaet. (Foto: © Søren Pors Grundahl, (c) DR)
1 / 4

Gymnasieelevernes demonstration sker i forlængelse af, at den 15-årige Greta Thunberg fra Sverige valgte at strejke fra skole i tre uger op til Riksdagsvalget i Sverige. Hun syntes ikke, at der var grund til at investere i hendes fremtid, hvis ikke politikerne vil sætte klimaforandringerne på dagsordenen.

Og det er ikke bare de syv danske gymnasier, der gør hende kunsten efter. Over hele verden strejker børn og unge fra skole for at demonstrere for klimaet.

Der er brug for et ungdomsoprør

Igennem tiden har ungdomsoprør sat skub i den politiske dagsorden. Og klimadebatten har brug for de unge, mener Stefan Bruse Thor Straten, der er projektleder hos 'Klimaambassaden' fra den grønne tænketænk Concito.

- Det er rigtig godt, at de unge nu kommer på banen. I mange år har man talt om, at der skal ske et ungdomsoprør, før politikerne får øjnene op. Det her kan måske være en spæd start.

Den lokale folketingspolitiker Benny Engelbrecht (S), var også mødt op for at se nærmere på demonstrationen i Sønderborg. Han mener, at Danmark kan gøre det bedre på klimaområdet, men at det kræver, at der bliver vedtaget en finanslovsaftale med bred opbakning til klimaet.

- Danmark skal være en førende grøn nation igen. Vi skal satse langt bredere, end det vi gør nu. Men det skal gerne være noget, vi alle kan blive enige om. Vi skal helst have, at alle partier bakker op om det, siger han.

Unge i syv danske byer strejker

Der er ingen tid at spilde, mener gymnasieeleven Rasmus Madsen. Hans og alle andre unges fremtid er på spil:

- Klimaet og miljøet er fundamentet for alle mennesker. Og hvis ikke vi passer på det, får det konsekvenser for os alle sammen, siger han.

Rasmus Madsen forventer, at mellem 100 og 150 skole- og gymnasieelever i løbet af dagen vil deltage i demonstrationen i Sønderborg.

Også unge i Århus, Viborg, Odense, Svendborg, Roskilde og København strejker fra skole for at demonstrere for klimaet i dag.