Selv om de har svært ved at begå sig, og mentalt kun er som børn, så bliver udviklingshæmmede landet over nægtet førtidspension.
For to måneder siden kunne DR Syd fortælle om 18-årige Martin Kristensen fra Esbjerg, der fik afslag på førtidspension. Kommunen mente nemlig, at han skulle i arbejdsprøvning, selv om han mentalt er som en 10-årig.
Og han er ikke den eneste. Siden har Landsforeningen for Udviklingshæmmede, LEV, modtaget 58 lignende sager, fortæller foreningens politisk konsulent, Dan Schimmel.
- Det er alarmerende, for det, der kommer til at ske, er, at unge mennesker, som har gået i specialskole og i specialbørnehave, som klart skal have en førtidspension, når de er 18 år, i stedet bliver sendt i arbejdsprøvning, siger Dan Schimmel.
Arbejdsevnen er ikke i fokus
De seneste to måneder har Dan Schimmel snakket med næsten alle relevante ordførere hos de forskellige partier på Christiansborg om de mange afslag på førtidspension til udviklingshæmmede.
Problemet i kommunerne er ifølge Dan Scimmel, at jobcentrene arbejder bevidstløst ud fra kontanthjælpsreformens princip om, at ingen under 40 år skal være på førtidspension.
- Der er for mange medarbejdere på jobcentrene, der læser loven meget bogstaveligt og siger, at når man er under 40 år, så kan man ikke få førtidspension. Og så forholder de sig slet ikke til, at arbejdsevnen slet ikke er til stede, siger Dan Schimmel.
Møde med beskæftigelsesudvalget i morgen
I morgen har Dan Schimmel fra LEV foretræde for Beskæftigelsesudvalget. Herefter vil udvalget for lukkede døre beslutte, hvad det vil meddele ministeren.
For foreningen LEV er drømmescenariet, at forliget om kontanthjælpsreformen genåbnes, men det, ved foreningen godt, er urealistisk.
- Jeg håber, at udvalget erkender politisk, at der er et problem her, og at det i det mindste bliver præciseret, at der skal være helt særlige grunde til, at handicappede skal ud i et stort afklaringsforløb, siger Dan Scimmel.