Forældre ser ikke overvægt hos deres børn

Hvalpefedt forsvinder ikke af sig selv, derfor sætter kommuner nu ind mod overvægt hos de mindste.

Forældre overser ofte små børns overvægt, derfor sætter syd og sønderjyske kommuner nu ind mod de overflødige kilo allerede i børnehaven. (Arkivfoto) (© Colourbox)

Er toårige Oliver lidt for buttet? Og får Emma på tre lidt for mange mælkesnitter? De fleste forældre kan ikke selv se det, hvis deres poder har for mange kilo at bære rundt på. 

En af dem, der har oplevet det, er Lisette Jensen fra Esbjerg. Hun opdagde først datterens overvægt, da pigen blev mobbet med vægten i skolen.

- Man ser jo bare ens barn som det mest perfekte i verden, og så er det svært at se, at barnet er overvægtig, siger hun til DR Syd.

Hvalpefedt bliver til overvægt

Faktisk bliver ni ud af ti børnehavebørn, der er overvægtige, opfattet som normalvægtige af deres egne forældre. Det får nu en række kommuner til at sætte ind overfor overvægt allerede i børnehaven.

- Jo mindre børnene er, jo oftere taler forældre om 'runde børn' og 'hvalpefedt'. Men de vokser ikke bare fra overvægt, tværtimod bliver det ofte værre med alderen, siger Helle Kirk Christensen, der er ledende sundhedsplejerske i Sønderborg Kommune.

I de fleste syd- og sønderjyske kommuner tilbyder sundhedsplejersken nu møder til spædbørns forældre, og personalet i børnehaven bliver uddannet til at spotte overvægt hos de små.

 Forebygger problemer senere i livet

- Når forældrene ikke ser overvægten hos deres egne børn, så er det vigtigt, at vi som professionelle kan støtte børnene i deres nærmiljø, siger Helle Kirk Christensen

Små børn, der vejer for meget, har fire gange så stor risiko for at blive overvægtige senere i livet som nomalt vægtige. Ud over risiko for fysiske sygdomme kan overvægt også have stor betydning for børnenes sociale liv.

- Overvægt kan også medføre social isolation. Man ser sommetider, at overvægtige børn bliver valgt fra i en leg i skolegården, og ved at sætte en indsats ind kan vi forhåbentlig hjælpe de børn, siger Helle Kirk Christensen.