En ny type unge søger i større grad hjælp til at komme ud af deres hashmisbrug.
Det drejer sig om velfungerende unge, der passer skole eller job, og som har et misbrug ved siden af. Det er en tendens, som de har oplevet de seneste år på Center for Misbrug i Esbjerg kommune.
Forsker: Der er større åbenhed om hash
Men det er ikke nødvendigvis et tegn på, at der kommer flere hashmisbrugere til.
Sådan lyder meldingen fra forskere og behandlere.
- Noget af det vi ser er en større åbenhed omkring det at tale om problemer med hash, og derfor er folk blevet mere opmærksomme på, om de har brug for hjælp. Det fortæller Jacob Demant, der forsker i unge og rusmidler på Sociologisk institut ved Københavns Universitet.
Det er svært at søge hjælp
Hash er meget udbredt i alle befolkningsgrupper i Danmark. De fleste prøver det dog kun få gange og holder så op igen.
Men der er også en gruppe, der tilsyneladende fungerer godt med et kontrolleret forbrug, og så er der nogle, der glider ud i et problematisk forbrug.
- Mange af dem, der kommer derud, hvor der er brug for hjælp, vil gerne forstå sig selv som personer med kontrol over sig selv.
- Derfor er det svært at søge misbrugsbehandling, da det giver selvforståelsen af at have mistet al kontrol over hele livet, fortæller Jacob Demant.
Han efterlyser flere uforpligtende behandlingstilbud, der rækker ud mod den store gruppe, der har et kontrolleret forbrug, men som er i risiko for at hashmisbruget griber om sig.
Flere helt unge misbrugere
På opholdsstedet Hjulsøgård UNG i Varde får de flere henvendelser fra helt unge med hashmisbrug.
Hvor de førhen var 16-17 år, når de henvendte sig, så er der nu mange 13-14 årige, der søger hjælp til at komme ud af hashmisbrug.
På opholdsstedet i Varde bliver de ofte kontaktet af desperate forældre, der føler, at de har løbet hovedet imod en mur i det offentlige.
- Mit råd er, at man skal sige tingene højt og konfrontere den unge, hvis der er tegn på et hashmisbrug. Og så skal man huske, at det er hele familien, der har et problem, hvis den unge har et misbrug, fortæller Karin Glad, der er leder af opholdsstedet Hjulsøgård Ung I Varde