Dokumentation og papirarbejde har fyldt alt for meget i Sønderborg Kommune.
Nu er en lang række skemaer fjernet fra sosu-assistenternes og sygeplejerskernes arbejde, og de skal bruge mindre tid på at læse beskeder fra hinanden.
- Om morgenen har jeg sparet 20-25 minutter. Så nu kommer jeg hurtigere ud til vores beboere, siger Ann Hamer, der er centersygeplejerske på Broager Plejecenter.
Sønderborg Kommune har fjernet 74 papirskemaer, som medarbejderne i ældreplejen ikke længere skal tage stilling til. Det giver markant mere tid ude ved borgerne.
- Vi får mere tid til at være nærværende. Vi har mere tid til at sidde derude og holde i hånden og sidde og kigge i et fotoalbum, siger sygeplejersken Ann Hamer.
Det er ikke kun de ældre, der har gavn af, at papirerne er skrottet og tilliden er tilbage hos medarbejderne. Også sygeplejeskerne og sosu-assistenterne nyder det.
- Grunden til, at jeg er blevet sygeplejerske, er fordi jeg vil hjælpe andre mennesker. Det er ikke for at sidde på et kontor. Nu har jeg i større grad tid til at være ved vores beboere, siger hun.
Betyder ikke flere fejl
For omkring to år siden opdagede Sønderborg Kommune, at papirarbejdet var steget alt for meget på ældreområdet. Det ene tjekskema overtog det næste, og til sidst gik der for meget tid med det.
- Med tiden er de mange tjekskemaer blevet en irritation for medarbejderne, og det er blevet en form for bureaukrati, siger Anette Krogh, stabschef i Omsorg og Udvikling, Sønderborg Kommune.
De har fjernet papirskemaer, nedbragt antallet af beskeder og prioriteret mere tid ude hos borgerne.
Formanden for Social,- Senior og Handicapudvalget i Sønderborg Kommune, Stefan Lydal (DF) kalder de skrottede skemaer og mange overleveringer for "overflødige".
Han er derfor ikke bekymret for, at de skrottede skemaer og færre overleveringer, vil føre til fejl, som går ud over de ældste og svageste borgere.
- Jeg er særdeles tryg ved det, og jeg er helt sikker på, at vi sagtens kan undvære de her 74 blanketter, siger han.
Flere skal skrotte papiret
Projektet i Sønderborg er lavet i samarbejde med Dansk Selskab for Patientsikkerhed. De ser gerne, at alle landets kommuner nu går i Sønderborg Kommunes fodspor og skærer ned på papirarbejdet.
- Det bør brede sig med lynets hast. Vi har en situation, hvor vi mangler ressourcer til arbjedet, og øget dokumentation frustrerer medarbejderne, siger direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Inge Kristensen.
Inden Sønderborg Kommune kørte papirdokumentationen i makulatoren var det almindeligt, at medarbejdere dokumenterede den samme oplysning flere steder.
Eksempelvis blev det noteret to steder, at borgeren har fået sin medicin.
Det gavner ikke nogen, mener Inge Kristensen, direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
- Hvis vi reducerer den type som ikke giver værdi, så får vi bedre patientsikkerhed, siger hun.