Hvis oppositionen vinder valget, og det skulle lykkes formanden for Region Syddanmark, Carl Holst fra Venstre, at komme i Folketinget 18. juni, så kan det efterlade formandsstolen tom i regionsrådssalen i Region Sydanmark.
Og så kan der blive kamp om formandsposten mellem rød og blå blok.
For et formandsskifte kan betyde, at magtbalancen i Region Syddanmark kan forskyde sig, fortæller Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Magtskifte kan få stor betydning
- Vi ved fra tidligere kommunal- og regionsvalgskonstitueringer, at alt kan ske. Og hvis der falder enighed om en rød kandidat, så kan der ske et skifte i politikken, siger han.
Pladsen går altså ikke i arv til en partikammerat eller næstformand. I stedet skal regionsrådet vælge en helt ny formand.
Et eventuelt magtskifte på formandsposten kan få stor betydning, vurderer Roger Buch.
Formanden har meget magt
- Nogen har sagt, at der i regionsrådet reelt set kun er én politiker. Det er formanden, som har meget stor magt og indflydelse, og på den måde kan det godt have ret stor betydning, forklarer han og uddyber:
- Hvis det kan lykkes at strikke en koalition sammen, som gør, at det ikke er Venstre, som får formandsposten en gang til, jamen så er det klart, at så kan man forestille sig en anden politik, siger Roger Buch.
Regionsrådsformand Carl Holst kan dog også vælge at blive på formandsposten, selvom han skulle blive valgt til Folketinget.